Із досьє«Голосу України»

Микола КОВАЛЬЧУК — голова Кіровоградської обласної ради народних депутатів. Народився 24 вересня 1948 року в Чигирині Черкаської області. Закінчив лісогосподарський факультет Української сільськогосподарської академії за фахом — інженер лісового господарства та Кіровоградський національний технічний університет за фахом — магістр фінансів.

Майже 30 років віддав лісовій галузі України. З грудня 1999-го по березень 2005 року — заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації з питань економіки та фінансів. З травня 2006-го по листопад 2010 року працював на виборній посаді в Кіровоградській обласній раді — голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та інвестицій. Стояв біля витоків створення Кіровоградської обласної організації Партії регіонів.

Від початку повноважень Кіровоградської обласної ради шостого скликання не минуло й чотирьох місяців, а вже відбулося п’ять пленарних засідань, на яких розглянуто 101 питання та прийнято 99 рішень. Такого продуктивного старту не пам’ятають навіть депутати з великим стажем.

— Чим пояснюється висока активність депутатського корпусу вже в перші місяці каденції? — таке було перше запитання кореспондента «Голосу України» голові Кіровоградської обласної ради Миколі Ковальчуку.

— Велика кількість роками накопичених украй важливих питань, без розв’язання яких не може бути й мови про будь-які позитивні зміни, не дає нам права на спокійне життя. Тож у 2011 рік область увійшла зі збалансованим бюджетом, затверджено 10 обласних програм, серед яких найчільніші місця посідають «Центральний регіон-2015» та програма економічного та соціального розвитку області на 2011 рік. Схвалено проект угоди між Кабінетом Міністрів України та обласною радою, яка передбачає тісну співпрацю у вирішенні питань регіонального розвитку Кіровоградської області. Двічі депутатами обласної ради було ініційовано звернення до вищих органів влади — Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо нормалізації функціонування ринку зерна, врегулювання питання експорту зернових культур і визначення експортної квоти, а також до Кабінету Міністрів щодо плати за приєднання електроустановок до електричних мереж.

Тобто всі пленарні засідання були достатньо насиченими і продуктивними, власне кажучи, по-іншому й не може бути, довірою людей треба дорожити.

— Як ви оцінюєте діяльність постійних комісій, адже від них великою мірою залежить якість підготовки багатьох питань, а відтак і ефективність роботи ради?

— Хочу підкреслити, що постійні комісії запрацювали по-новому. Для цього їм було створено відповідні умови, зокрема виділено додаткові кімнати. Відтепер стало можливим одночасне проведення засідань шістьма постійними комісіями, а за потреби невідкладного розгляду питань, які мають надзвичайно велике значення для забезпечення життєдіяльності територіальних громад, усі 12 комісій матимуть змогу впродовж дня опрацювати запропоновані до розгляду на сесії обласної ради питання. Скажімо, шість — у першій половині дня і шість — у другій. Запроваджено щомісячний прийом громадян головами постійних комісій, для яких підготовлено робочі місця, обладнані меблями та комп’ютерною технікою. Суттєво поліпшили планування депутатами своєї роботи щоквартальні графіки засідань постійних комісій.

Тож зрозуміло, що матеріали, які виносяться на пленарні засідання, пропрацьовуються ґрунтовніше, а тому під час їх розгляду в сесійній залі виникає значно менше непорозумінь, нез’ясованих деталей чи уточнюючих питань.

— Які ще новації в роботі обласної ради, на ваш погляд, заслуговують на увагу?

— Цікавим нововведенням є запровадження прямої відеотрансляції пленарних засідань ради. У спеціальній залі, яка межує із сесійною, встановлено екран, і бажаючі можуть там спостерігати за роботою пленарних засідань. Це особливо зручно для тих, кого цікавлять окремі питання порядку денного, вони в будь-яку хвилину можуть залишити залу, не заважаючи при цьому депутатам. Також діє нова форма попереднього ознайомлення депутатського корпусу з сесійними матеріалами в електронному вигляді, оновлено офіційний інтернет-сайт обласної ради, де незабаром запрацює електронна он-лайн приймальня, куди кожен громадянин зможе спрямувати своє запитання будь-якому депутату обласної ради і отримати на нього відповідь.

Буде більш тісна взаємодія з органами місцевого самоврядування. Нині оцінку їхньої роботи щодо покращення якості життя населення шляхом моніторингу відповідних показників здійснює новостворений відділ інформаційно-аналітичної роботи. Це дає нам змогу оперативніше вживати відповідних заходів у вирішенні проблемних питань територіальних громад.

— Тож чимало вже зроблено, а що серед планів найближчої перспективи? Чув про ідею створення музею історії розвитку місцевого самоврядування. Наскільки це відповідає дійсності?

— Кожна людина повинна знати історію свого рідного краю, а місцеве самоврядування — це невід’ємна його частина. Підтверджую: такі плани є. Але нині на часі розробка і затвердження програми розвитку місцевого самоврядування в області, основна мета якої — створити належні умови для підвищення ефективності діяльності місцевих рад, спрямованої на забезпечення нагальних потреб територіальних громад. Також маємо намір заснувати добровільне неприбуткове об’єднання місцевих рад «Кіровоградська обласна асоціація органів місцевого самоврядування», покликане захищати права та інтереси відповідних територіальних громад, сприяти їхньому соціально-економічному та культурному розвитку.

— Миколо Михайловичу, наскільки мені відомо, після виборів-2010 значно оновився керівний склад органів місцевого самоврядування. Але ж одного бажання добре працювати — замало, потрібні відповідні знання, досвід. Які кроки буде здійснено в цьому напрямі?

— Справді, відбулося відчутне оновлення. Приміром, із 376 голів сільських рад 152, тобто понад 40 відсотків, уперше почали виконувати такі відповідальні обов’язки. Тому нині в нашому центрі підвищення кваліфікації проходять навчання новообрані голови та секретарі сільських рад. Також намагатимемося сповна використати досвід тих керівників рад, які працюють уже по кілька скликань. Скажімо, 34 сільські голови обиралися на цю посаду чотири і більше разів, серед них три, котрі очолюють раду, уявляєте, восьму каденцію. Це Юрій Добровольський — Червоне Гайворонського району, Микола Коваленко — Гаївка Добровеличківського району та Юрій Брюховецький — Стара Осота Олександрівського району. Переконаний, що їм буде про що розповісти своїм молодшим колегам на кущових семінарах, котрі плануємо провести на базі кращих районних та сільських рад.

— Щиро бажаю, щоб усі ваші задуми здійснилися і Кіровоградщина посіла чільне місце серед областей України, як це і передбачено в обласній програмі «Центральний регіон-2015».

— Дякую, переконаний, що соціально-економічне становище в області обов’язково змінимо на краще.

Бесіду вів Віктор ІЩЕНКО.

Фото автора.