Поки що в порядку денному парламентаріїв законопроектів стосовно змін в пенсійній системі немає. Про це Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив учора під час брифінгу. «Це питання надзвичайно чутливе, — сказав він. — Якщо його виносити на голосування, потрібно мати узгоджену позицію». Поки що, за словами Володимира Литвина, такої позиції немає. А відтак, консультації тривають. Якщо документ у залі «провалять», це може спричинити збурення в суспільстві та негативну реакцію з боку Міжнародного валютного фонду.
Відповідаючи на запитання журналістів, Володимир Литвин повідомив, що парламент не може вказувати Президентові, коли саме виступати із щорічним зверненням до українського народу. Водночас він припустив, що точну дату цього виступу визначать найближчими днями.
Окремо під час брифінгу зупинилися на темі запровадження модернізованої системи «Рада-3». Зокрема, глава парламенту роз’яснив, що після повернення до Конституції 1996 року із нього знято повноваження організовувати роботу Верховної Ради. Залишилося лише право вести сесійні засідання. Саме тому рішення про запровадження оновленої системи має прийматися постановою. На думку Володимира Литвина, голоси для підтвердження такої постанови неодмінно знайдуться. Зі свого боку він наполягатиме, щоб її прийняли на цьому тижні, наприклад у четвер.
Що стосується «Ради-4», то поки що хочуть обговорити хоча б концепцію вимог до цієї системи. Безумовно, на думку Володимира Литвина, основним її завданням має стати «не прив’язування депутата до робочого місця», а забезпечення парламентаріям умов праці. Йдеться про те, щоб кожен обранець мав змогу на місці ознайомитися з документами та поправками до них.