Цього року на зовнішнє незалежне тестування зареєструвалося 240 тисяч осіб, що вдвічі менше порівняно з торішніми показниками, підрахував міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник. Далася взнаки демографічна яма 90-х, а також можливість подавати сертифікати минулих років. Так, за останніми даними, у тестуванні візьмуть участь 195,5 тисячі нинішніх і близько 40 тисяч випускників минулих років.
До того, що число абітурієнтів скоротиться, у Міносвіти підготувалися заздалегідь і вже на початку року розіслали ректорам університетів рекомендацію скоротити держзамовлення на 42%. Рівно на стільки, на скільки зменшиться кількість випускників. Ідею відомства одразу розкритикували як учні, так і опозиція. На своїй недавній прес-конференції Дмитро Табачник озвучив менш радикальні цифри.
— Держзамовлення на 42% скорочувати ніхто не буде. Лише на 10—15% за спеціальностями, в яких є надлишок на ринку праці, — повідомив міністр. За його словами, до таких спеціальностей належать переважно юристи та економісти.
Тому розслабитися майбутнім абітурієнтам не дозволять. Поборотися за місце на студентській лаві все одно доведеться. Потренуватися це зробити можна буде вже через місяць. У квітні для всіх зареєстрованих проведуть пробне тестування, а основна сесія ЗНО призначена на 2—24 червня, відразу після вручення атестатів про загальну середню освіту.