Минулого сесійного тижня парламентарії так і не завершили розглядати в другому читанні проект закону про засади запобігання і протидії корупції. Нагадаємо: встигли пройти 33 статті законопроекту.
Приступити до прикінцевих та перехідних положень планують у вівторок. Однак уже достеменно відомо, що документ готуватимуть до третього читання. Зокрема, працюватимуть над частиною положень статті 12, де йдеться про декларацію доходів і витрат чиновників. Удосконалюватимуть і першу статтю законопроекту, в якій дається визначення основним поняттям і термінам.
А поки депутати працювали над антикорупційним пакетом, представник «НУ—НС» Віктор Шемчук зареєстрував у апараті Верховної Ради проект змін до Кримінального кодексу, які передбачають посилення відповідальності за давання хабара.
Автор проекту закону наголошує, що люди, які спокушають посадовця до злочину, фактично залишаються непокараними або звільняються від відбування покарання з випробуванням навіть за вчинення цього злочину повторно. Тобто на практиці той, хто пропонує гроші, — нічим не ризикує. Знизивши «пропозицію», на думку депутата, вдасться знизити й «попит».
У чинному законодавстві передбачається, що давання хабара «тягне» на штраф від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів громадян. За подібний повторний злочин міра покарання збільшується до позбавлення волі на термін від трьох до восьми років з конфіскацією майна або без. Водночас, нині особа, яка мала намір здійснити підкуп, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо стосовно неї мало місце вимагання. Також уникнути кари може людина, яка скоїла злочин, але звернулася із відповідною заявою. Саме ці положення народний обранець пропонує із Кримінального кодексу вилучити взагалі. Натомість, якщо законопроект отримає зелене світло, впійманий уперше за даванням хабара ризикуватиме розпрощатися із волею строком від трьох до семи років. За повторне злодіяння «світитиме» вже від п’яти до десяти із конфіскацією майна.