До чергової частини Приморського райвідділу міліції Одеси один за одним стали приходити чоловіки. Всі вони скаржилися на те, що з їхніх автомобілів зникли акумуляторні батареї. За розслідування цієї унікальної кримінальної справи одразу взялися працівники місцевого карного розшуку.

  Полювали правоохоронці на зловмисників майже місяць. Ними виявилися двоє молодих чоловіків віком 24 та 25 років. Як стало відомо, обидва мешкали в цьому районі міста. Один із них мав проблеми із законом, оскільки раніше притягувався до кримінальної відповідальності за зберігання наркотиків та грабіж. Після затримання чоловіки розповіли правоохоронцям, що обікрали більш як десяток автомобілів. «Жертв» обирали виключно серед власників колишнього радянського автопрому, а саме — ВАЗівських «копійок», «двійок» та «шісток», капоти яких легко відкриваються.

— Злодії діяли за налагодженою та чіткою схемою, — каже співробітник департаменту зв’язків із громадськістю МВС України Іван Кулеха. — Поки один відкривав капот машини, інший стояв на «шухері». Тільки-но відкривався доступ до двигуна, подільник швидко підбігав і допомагав знімати акумуляторну батарею. Тут же спритники з неї виливали електроліт і несли до найближчого пункту прийому металобрухту. В середньому крадії на кожній батареї «заробляли» по 60 гривень. Виручку ділили порівну, а гроші витрачали на власний розсуд.

За словами І. Кулехи, в пункті прийому металобрухту стражі правопорядку виявили кілька викрадених акумуляторів. За даним фактом порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 185 КК України («крадіжка»). Затримані перевіряються на причетність до скоєння й інших злочинів. А якщо вину зловмисників буде доведено, їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років.

Щоб не потрапити на гачок до таких зловмисників, правоохоронці радять обладнати транспортний засіб надійною сигналізацією. Крім того, не треба ставити автомобілі на ніч у дворах чи на узбіччях — для цього є стоянки, що охороняються, або гаражі. Також залишати на помітному місці документи чи цінні речі, на які можуть спокуситися крадії.