Букет зловживань при ліцензуванні та акредитації, факти корупції та використання курсантів на сільгоспроботах під час навчального процесу виявили в Державному університеті внутрішніх справ (Дніпропетровськ). Генпрокуратура порушила кримінальну справу відносно ректора, проректора ДУВС і декана Криворізької філії.

Порушеннями у сфері освіти останнім часом нікого не здивуєш, але нехтування законів у вузі, який готує правознавців...
На таке потрібні неабияка мужність і відвага...
...Цей скандал я мимоволі згадав у стінах Національної академії внутрішніх справ. У цьому закладі така НП неможлива. Як неможливі його комерціалізація, гонитва за прибутком, що характерно для окремих університетів, які лежать під гучними іменами правників.
У НАВС дух інший. Тут методи і принципи підготовки професіоналів закладені ще в 1921-му, коли у Харкові заснували курси червоних міліціонерів. З них, власне, і почалася історія академії, яка, зберігаючи та примножуючи традиції, стала не лише флагманом відомчої освіти, а й одним із провідних у державі вищим навчальним закладом (ВНЗ) юридичного спрямування.
Про минуле НАВС та її сьогодення нашому спеціальному кореспонденту розповідає ректор академії Валентин Коваленко (на знімку).
— Отже, пане генерал-лейтенанте, усе починалося з курсів...
— Разом із харківськими установами вони передислокувалися до Києва-столиці в 1925-му. Не раз змінювались назва і статус, а у 1958 році заклад став вищим. З 1968-го — відома в колишньому Союзі Київська вища школа МВС. Потім вона була академією, національним університетом, нинішню назву носить з серпня 2010-го. Тільки за роки незалежності ми підготували понад 50 тисяч фахівців.
— Яких спеціалістів готує ваш навчально-науково-практичний комплекс МВС України?
— Передусім фахівців для підрозділів карного розшуку, боротьби з економічною злочинністю, незаконним обігом наркотиків, кримінальної міліції у справах дітей, громадської безпеки, а також слідчих, експертів, психологів, офіцерів внутрішніх справ. У нас проходять перепідготовку та підвищення кваліфікації працівники ОВС і держслужбовці; готуємо наукові, науково-педагогічні та управлінські кадри.
— На подив професіоналів, ви більше не готуватимете експертів, хоча в країні нема жодного закладу, який випускав би цих вкрай потрібних фахівців. А які нові професії можна у вас здобути?
— Щодо експертів ви маєте рацію — набір на їхнє навчання ми, на жаль, уже не ведемо. А вони, до речі, вельми затребувані — із 900 випускників лише три відсотки працевлаштувались не за фахом. Питання — хто замінить тих, що підуть у відставку — не до мене. Із нових направлень варто зупинитися на спеціальності «Протидія кіберзлочинності». Бажаючих на неї було 700, відібрали 40 курсантів. Тих, хто найкраще знається на комп’ютерах, вільно володіє іноземними мовами.
Інший напрямок — підготовка фахівців для пенітенціарної системи. Набрали дві групи, хоча в змозі випускати 200, було б замовлення і гроші під нього.
Нещодавно відкрили курси для даішників, пепеесників, спецназівців, які працюватимуть під час Євро-2012. Маємо підготувати 900 погононосіїв столичного та інших регіонів. Хочу відзначити активне сприяння цій справі з боку керівників міліції Києва (Олексій Крикун) і області (Костянтин Собко).
— Вищий навчальний заклад без науки — не абстракція. Які здобутки має академія останнім часом, якими науковими школами може похвалитися?
— За дорученням МВС та на замовлення галузевих служб, науковцями спеціалізованих кафедр і профільних лабораторій академії передано для впровадження понад 100 наукових розробок та результатів експрес-досліджень з актуальних питань вдосконалення оперативно-службової діяльності ОВС, протидії злочинності, зміцнення законності та недопущення правопорушень серед особового складу тощо.
Крім того, на прохання профільних комітетів Верховної Ради, інших органів державної влади, фахівцями академії постійно проводяться наукові експертизи проектів законодавчих та підзаконних нормативно-правових актів.
Важливим сектором наукової діяльності академії є захист інтелектуальної власності та розвиток інноваційної діяльності. За останні три роки фахівці академії запатентували понад 40 сучасних приладів і технологій у галузі спеціальної та криміналістичної техніки, серед яких окремі розроблені методики не мають аналогів у світі.
Загалом протягом 2010 року науковцями академії виконано 159 науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, видано 95 підручників, посібників, монографій, заклад випускає вісім періодичних наукових видань.
Зазначте, до наукових досліджень активно залучаються курсанти, слухачі, студенти (діє 70 гуртків). В академії успішно розвиваються вісім наукових шкіл. Останніми роками започатковано п’ять нових.
Яскравим показником діяльності наукових шкіл є продукція, що набуває всеукраїнського визнання та бере участь у відомчих та міжвузівських конкурсах на краще юридичне видання. Лише в 2010 році учасниками та переможцями стали чимало праць фахівців академії.
— Ваших випускників залюбки беруть буквально у всі правоохоронні органи, податкову, митну, пенітенціарну службу, в юрфірми. А який потенціал академії, що 90 років готує висококваліфіковані кадри?
— Насамперед зазначу, що серед 140 генералів, які свого часу закінчили НАВС — троє Героїв України. Я теж навчався в альма-матер і тут завжди був могутній викладацький колектив. Нині дітей готують до практичної діяльності 53 кафедри, на яких постійно працюють 62 доктори (13 академіків і членкорів) та 426 кандидатів наук. До речі, відтепер науково-педагогічні кадри за держзамовленням у докторантурі та ад’юнктурі готуватиме тільки наша академія, що, гадаю, зайвий раз свідчить про її авторитет і колосальний потенціал. Нині там здобувають звання 878 слухачів.
У нашому ВНЗ працюють 7 спеціалізованих вчених рад із захисту дисертацій за 11 спеціальностями. Ще один істотний факт: усі випускники, направлені в академію з ОВС — працевлаштовані.
— Валентине Васильовичу, у профільному комітеті Верховної Ради, Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту, фахівцями і громадськістю активно обговорюють проекти Закону України «Про вищу освіту», по суті, його нову редакцію. Ви і ваші колеги, знаю, теж не стоять осторонь.
— Це вимога часу, оскільки вища освіта має відповідати європейським стандартам. Запропоновані проекти грунтовно обговорено на засіданнях кафедр і Вченої ради академії, ми внесли свої поправки та пропозиції.
З огляду на те, що зміни до Закону України «Про вищу освіту» необхідно прийняти вже найближчим часом і він має діяти, вважаємо за доцільне створити під егідою галузевого міністерства як спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у галузі освіти і науки, робочу групу з народних депутатів як від більшості, так і опозиції, представників політичних партій, державних і недержавних (комерційних) ВНЗ, зацікавлених і небайдужих осіб. Створивши єдиний документ, вони мають запропонувати його на розгляд парламенту.
— Дякую за цікаву змістовну бесіду.