Відповідно до чинного законодавства одним з основних завдань Військової служби правопорядку в Збройних Силах України є утримання у передбачених законом випадках засуджених, узятих під варту та затриманих військовослужбовців на гауптвахтах, у спеціальних палатах військових лікувальних закладів Збройних Сил України та в камерах тимчасово затриманих.
Тому давати правову оцінку фактам, викладеним у статті стосовно ситуації у військовій частині А1594, в якій проходив службу матрос Іван Шупік, не є компетенцією Військової служби правопорядку у Збройних Силах України.
У той же час, факти нібито наявності по відношенню до матроса Івана Шупіка нестатутних відносин у військовій частині були ретельно перевірені представниками військової прокуратури Миколаївського гарнізону під час проведення досудового слідства у кримінальній справі, порушеній стосовно матроса Івана Шупіка, та судового засідання в Очаківському міськрайонному суді Миколаївської області.
Крім того, захищаючи власні права та особисту гідність під час проходження строкової військової служби, Іван Шупік мав можливість звернутися до представників військової прокуратури, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, інших правоохоронних та громадських організацій. Проте ні він, ні його рідні цього не зробили.
5 вересня 2010 року Іван Шупік учинив насильство стосовно співслужбовця одного з ним призову Олександра Г., якому спричинив тілесні ушкодження у вигляді забою губи та носа. За цим фактом було порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 406 КК України «Порушення статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями за відсутності відносин підлеглості».
При винесенні вироку Івану Шупіку Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області взяв до уваги, що юнак раніше не був судимий, до армії характеризувався позитивно, щиро розкаявся у скоєному, повністю відшкодував матеріальні витрати на лікування постраждалого, а також те, що потерпілий претензій до підсудного не має, і призначив йому покарання у вигляді 2 місяців утримання на гауптвахті.
Під час прийому на гауптвахту засуджений матрос Іван Шупік був ознайомлений з правами, обов’язками та правилами утримання на гауптвахті, оглянутий фельдшером Дніпропетровського зонального відділу Військової служби правопорядку у Збройних Силах України і визнаний ним як такий, що за станом здоров’я може утримуватися на гауптвахті.
У перший же день засуджений матрос Іван Шупік порушив правила утримання на гауптвахті — вдень ліг на ліжко (засуджені мають право на 8 годин сну в нічний час, спати та лежати вдень на ліжку їм заборонено). Протягом наступних двох діб матрос Іван Шупік поводився зухвало, відкрито ігнорував законні вимоги службових осіб та особового складу чергових змін, установлений на гауптвахті розпорядок дня не виконував, не дотримувався елементарних санітарно-гігієнічних правил — не голився та не вмивався, прибирати за собою у камері відмовлявся.
Свої дії засуджений матрос Іван Шупік пояснював тим, що виконувати вимоги утримання для нього принизливо, він уже покараний і виконувати їх він не буде.
На жаль, неодноразові роз’яснювальні бесіди з матросом Іваном Шупіком, які проводилися з ним різними посадовими особами, позитивного результату не дали, і начальником Дніпропетровського зонального відділу Військової служби правопорядку у Збройних Силах України 17 січня 2011 року на засудженого було накладено стягнення у вигляді переведення його до одиночної камери.
В одиночній камері засуджений матрос Іван Шупік утримувався протягом 9 діб. Необхідно зазначити, що розміри одиночної камери 4 на 2,5 метра із загальною площею не менше 2,5 метра квадратних, у камері є вікно розміром 0,9 на 0,5 метра та підтримується температура +18 градусів, що відповідає встановленим вимогам.
Після повернення з одиночної камери засуджений матрос Іван Шупік неодноразово порушував порядок та умови утримання на гауптвахті, зокрема, внутрішній порядок у камері, ігнорував зауваження та накази посадових осіб чергової зміни, висловлював погрози на їх адресу, провокував своїми діями особовий склад чергової зміни на застосування до нього спеціальних засобів.
Усі ці порушення документально підтверджені поясненнями посадових осіб Дніпропетровського зонального відділу Військової служби правопорядку та іншими військовослужбовцями, які протягом січня—лютого 2011 року залучалися до несення служби на гауптвахті у складі чергових змін.
Зважаючи на таку поведінку засудженого, на матроса Івана Шупіка знову було накладено стягнення — переведення до одиночної камери. Але 7 лютого 2011 року він учинив опір законним діям посадових осіб чергової зміни гауптвахти із застосуванням фізичного насильства до них. З метою припинення протиправних дій до матроса Івана Шупіка було застосовано спеціальні засоби — металеві браслети.
Факт застосування до засудженого матроса Івана Шупіка спеціальних засобів було перевірено посадовими особами військової прокуратури Дніпропетровського гарнізону і встановлено правомірність дій військовослужбовців Військової служби правопорядку. Перевіркою також було встановлено, що в діях матроса Івана Шупіка формально вбачалися ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 404 КК України «Опір начальникові, а також іншій особі, яка виконує покладені на неї обов’язки з військової служби, або примушування їх до порушення цих обов’язків».
Свої дії Іван Шупік пояснив виникненням конфлікту з персоналом гауптвахти, проте, в чому саме він полягав, не пояснив та відмовився підписувати свої пояснення.
У період з 8 по 17 лютого 2011 року засуджений матрос Іван Шупік відмовлявся вживати їжу та вживав тільки воду, пояснюючи свої дії незгодою з діями посадових осіб Дніпропетровського зонального відділу Військової служби правопорядку щодо умов його утримання.
З огляду на таку поведінку засудженого, його відмову від прийому їжі, матроса Івана Шупіка було оглянуто лікарем-психіатром Дніпропетровського військового госпіталю та 10 лютого 2011 року його було переведено для подальшого утримання у спеціальній палаті військового госпіталю.
У той же час 18 лютого 2011 року представником Уповноваженого з прав людини у м. Дніпропетровськ паном Пільоновим К. О. та заступником голови Організації солдатських матерів України Шкрюм Т. І. була здійснена перевірка умов відбування покарання засудженого матроса Івана Шупіка.
За висновком пана Пільонова К. О., засуджений матрос Іван Шупік «є особистістю з неадекватною поведінкою на оточуюче середовище (непорозуміння і несприйняття розпорядку дня на гауптвахті та законних вимог посадових осіб чергової зміни, що пов’язано з метою поліпшити собі умови відбування покарання на гауптвахті) та потребує до себе особливої уваги».
На жаль, посадовим особам Військової служби правопорядку, військової прокуратури Дніпропетровського гарнізону, лікарям військового госпіталю, представникові Уповноваженого з прав людини та заступникові голови Організації солдатських матерів України не вдалося переконати засудженого матроса Івана Шупіка припинити голодування.
25 лютого 2011 року мною було прийнято рішення щодо переведення засудженого Івана Шупіка до відбування покарання на гауптвахту Центрального управління Військової служби правопорядку у місті Києві. З цього дня засуджений частково розпочав приймати їжу.
1 березня засудженого було перевезено до міста Києва та, враховуючи тривалість голодування, його помістили до спеціальної палати Головного військово-медичного центру. Починаючи з 3 березня засуджений Іван Шупік розпочав приймати їжу в повному обсязі.
Головним управлінням та Південним територіальним управлінням Військової служби правопорядку було проведено службове розслідування за фактами, викладеними у скарзі засудженого матроса Івана Шупіка. За результатами розслідування було підтверджено лише один випадок — недопущення 3 лютого 2011 року засудженого матроса до користування туалетом під час прийому їжі рештою засуджених.
Цей випадок стався внаслідок порушень начальником чергової зміни порядку виведення засуджених. За порушення умов та порядку утримання засуджених військовослужбовців посадових осіб Дніпропетровського зонального відділу Військової служби правопорядку притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
Станом на 11 березня 2011 року засуджений матрос Іван Шупік утримується в спеціальній палаті Головного військово-медичного клінічного центру, їжу приймає систематично, з ним проводяться необхідні лікувальні заходи. Стан здоров’я задовільний. Очікуваний термін звільнення — 15 березня 2011 року.
Начальник Військової служби правопорядку у Збройних Силах України — начальник Головного управління Військової служби правопорядку Збройних Сил України генерал-майор МАКАВЧУК Ф. Ф.