Заборгованість із зарплати працівникам закритої шахти «Червоний Жовтень» у Єнакієвому утворилася через недофінансування та відсутність затвердженого порядку щодо використання бюджетних коштів за програмою реструктуризації вугільної та торфовидобувної промисловості. Про це повідомили у Донецькій обласній державній адміністрації. Як розповідав «Голос України», гірники названої шахти вже два місяці не отримують зарплату і подумують розпочати акцію протесту. Всього тут працюють 142 особи. Шахта не видобуває вугілля, але відкачує підземні води, щоб вони не затопили прилеглі вугільні підприємства та будівлі у місті. Зупинка водовідливу загрожує Єнакієвому екологічною катастрофою.
«Червоний Жовтень» входить до складу державного підприємства «Укршахтгідрозахист», яке експлуатує 14 водовідливних комплексів закритих шахт у Донецькій і Луганській областях та забезпечує гідробезпеку суміжних вугільних підприємств та територій. Підприємство фінансується із державного бюджету та повинне було отримати у першому кварталі 12 мільйонів гривень. Насправді за два місяці на рахунки надійшли лише 4 мільйони, які було спрямовано на виплату заробітної плати за грудень минулого року та обов’язкові відрахування. Тому на закритих шахтах утворилася заборгованість у зарплаті за січень у розмірі 1 260 тисяч гривень, із них на шахті «Червоний Жовтень» — 378 тисяч гривень. Не виплачено також і лютневу зарплату.
Очікується, що цього місяця Кабінет Міністрів таки затвердить порядок використання бюджетних коштів, після чого, обіцяють в облдержадміністрації, гірники отримають гроші за січень та лютий.
За інформацією Міністерства енергетики та вугільної промисловості, на підприємствах вугільної галузі утворилася заборгованість у розмірі майже 22 мільйони гривень. При цьому, зазначають у відомстві, боргів перед гірниками шахт, які видобувають вугілля, немає. Зате є колосальна заборгованість за обов’язковими відрахуваннями до бюджету та фондів — 943 мільйони гривень.