На засіданні тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин трагічних подій, що призвели до загибелі та захоплення в полон бійців добровольчих батальйонів, а також Збройних Сил України біля міста Іловайськ Донецької області, народні депутати хотіли заслухати інформацію керівництва Міноборони і Генштабу та командирів добровольчих батальйонів. Однак жодних відповідей, що їх очікують суспільство, родичі загиблих і поранених під Іловайськом солдатів, на питання, поставлені комісією, так і не почули. Бо майже всю інформацію, дані та документи щодо подій під Іловайськом засекречено.

Голова ТСК Андрій Сенченко на початку засідання повідомив, що комісія направила письмові опитувальники керівництву силових відомств — Міноборони, Генштабу, Держприкордонслужби, Нацгвардії. Однак більшість відповідей прийшли у секретному режимі. В тому числі, список загиблих і нагороджених бійців також перебуває під грифом «для службового користування». Міністр оборони Валерій Гелетей (на знімку) прийшов на засідання ТСК із великою текою документів під грифом «секретно». І відмовився перед телекамерами відповідати на запитання від комісії, посилаючись на закритість такої інформації. Гелетей закликав не перетворювати військові процеси на політичне шоу. «Військова оцінка операції під Іловайськом не може обговорюватися у політичній площині, — заявив міністр, запевнивши, що Міноборони і Генштаб діяли згідно із законом і в межах своєї компетенції, засекретивши інформацію.

Однак голова ТСК А. Сенченко заявив, що звернеться до керівництва СБУ з вимогою перевірити законність і доцільність засекречення інформації про події під Іловайськом. Сенченко наголосив, що ТСК готує відкритий звіт для парламенту. «Суспільство вимагає від парламенту відповіді — що сталося під Іловайськом і хто винуватий у трагедії? Ми маємо доповідати у відкритому режимі перед парламентом, щоб суспільство нарешті отримало відповідь», — сказав А. Сенченко. До того ж він наголосив, що за всю історію парламентаризму звіти слідчих комісій не готувалися в закритому режимі.

Натомість міністр оборони Валерій Гелетей та керівник Генштабу Збройних Сил Віктор Муженко наполягали заслухати це питання у закритому режимі без присутності преси, аргументуючи тим, що оприлюдненою інформацією може скористатися Росія і використати її проти України.

Більша частина засідання комісії проходила у словесній суперечці між головою ТСК та міністром оборони. А коли стало відомо, що в залі перебувають російські журналісти, пролунала пропозиція продовжити засідання у закритому режимі. Однак її підтримали лише двоє із шести присутніх членів ТСК (загалом до складу ТСК входять 11 народних депутатів).

Міністр оборони відмовився надати конкретні відповіді фактично на всі запитання, поставлені комісією. Зокрема, чому засекречено список загиблих під Іловайськом, хто керував ходом воєнної операції? На запитання «Чи є у Міноборони стратегічний план для відсічі збройній агресії з боку Російської Федерації?» міністр оборони таки відповів, що такий план існує, але він вводиться у дію лише після запровадження воєнного стану. А всі оцінки військових операцій, у тому числі й під Іловайськом, мають давати не політики, а військові професіонали, наголосив міністр. Після цього Гелетей покинув засідання комісії.

І члени ТСК перейшли до заслуховування присутніх командирів добровольчих батальйонів «Світязь», «Миротворець», «Донбас», «Дніпро-1» і «Азов». Зокрема, командир батальйону «Миротворець» Андрій Тетерук заявив, що відповідальність за загибель величезної кількості українських солдатів під Іловайськом лежить передовсім на керівництві АТО, яке не оцінило сумірно сили українських бійців і противника. Він наголосив, що керівництву Міноборони і Генштабу доведеться рано чи пізно на запитання дати відповіді, що їх вимагає суспільство.

Залишивши засідання ТСК, міністр оборони Валерій Гелетей у коментарі журналістам наголосив, що розслідування подій під Іловайськом та оцінка бойових операцій не може відбуватися у політичній площині. Нині проводять розслідування військова прокуратура і Міноборони, та кожен керівник, відповідальний за проведення військових операцій, надає пояснення прокуратурі.

Водночас у ТСК наполягають, що суспільство має знати об’єктивні обставини і причини трагедії під Іловайськом. А робота парламентської слідчої комісії має відбуватися прозоро та публічно.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.