— Генно-модифіковані організми на Вінниччині виявлено в картоплі, ковбасах і навіть крупах, — каже головний лікар обласної санепідемстанції Валентина Зайцева. — Із майже ста проведених досліджень у 80 відсотках перевірених продуктів харчування зафіксовано наявність ГМО.

Проблема в тому, що далі робити з такими харчами. Фахівці обласної СЕС звертають увагу на відсутність нормативно-правових документів, де чітко зазначалися б їхні подальші дії у такій ситуації. Поки що вони тільки констатують факти. Вилучити з продажу продукти з перевищеним вмістом ГМО — не мають на це права. На більшості таких виробів значиться напис «Без ГМО». Навіть тут виробники вдаються до хитрощів. У державному підприємстві «Вінницястандартметрологія» стверджують, що вітчизняним законодавством визначено припустимі норми ГМО у продуктах харчування в кількості 0,9 відсотка.
Тим часом у Вінниці, за ініціативою міського голови Володимира Гройсмана, розробляють програму якості продуктів, які реалізують городянам. «Покупці мають чітко знати, що вони купують, — каже Володимир Гройсман. — У разі потреби в бюджеті передбачимо кошти на проведення систематичних досліджень реалізованих харчових продуктів».