Учора Прем’єр-міністр Микола Азаров відзвітував про перший рік свого урядування. «Наші опоненти кажуть, що ми не туди рухаємося, то, може, давайте повернемося назад, у хаос», — запитав він на початку прес-конференції та взявся порівнювати нинішню соціально-економічну ситуацію в країні з тією, що була на початку 2010 року. Він зазначив, що якщо впродовж 2009 року реальна заробітна плата скоротилася на 9,2 відсотка, то у 2010-му, навпаки,  — зросла на 10,2 відсотка. А загалом, за даними статистики, розмір середньої зарплати зріс на 20,1 відсотка, або на 440 гривень, і на кінець 2010 року вона становила 2629 гривень (у 2009-му — 2189 гривень).
Коли ж ідеться про інфляцію, то якщо в 2008 році вона сягнула 22,3 відсотка, у 2009-му — 12,3, то в 2010 році її змогли утримати на рівні, що не перевищував 10 відсотків. І хоча уряду не вдалося повністю ліквідувати заборгованість із заробітної плати, проте обсяг боргів зменшився з 1,73 млрд. гривень станом на 1 березня 2010 року до 1,21 млрд. гривень на 1 березня 2011 року.
Підтвердженням відновлення довіри людей до влади М. Азаров вважає зростання впродовж 2010 року депозитів громадян на 60,3 млрд. гривень та ще на 9,3 млрд. гривень за перші два місяці 2011 року. Нагадавши, що в 2009 році обсяг депозитів зменшився на 4,1 млрд. гривень, прем’єр, звертаючись до опонентів, запитав: «Може, нам треба повернутися в ті часи, коли валютний курс коливався в діапазоні від від 4,5 до 12 гривень за долар, а люди не мали впевнененості у завтрашньому дні».
Продовжуючи тему фінансової стабільності, глава уряду зазначив, що й валютні резерви Нацбанку за останній рік також зросли на 11,5 млрд. доларів та що на початок березня 2011 року вони становили 36,7 млрд. доларів, хоча ще в лютому 2010-го було 24,1 млрд. доларів. Водночас М. Азаров особливо наголосив, що обсяги валютних резервів практично вийшли на докризовий рівень вересня 2008 року, коли вони становили 37,5 млрд. доларів. Також, за словами прем’єра, після того, як було наведено лад у державних фінансах, доходи загального фонду держбюджету в 2010 році зросли в 1,6 разу, а дефіцит бюджету вдалося втримати на рівні близько 5 відсотків. Залишки коштів на єдиному казначейському рахунку на 1 січня 2011 року теж перевищили докризовий рівень і становили 24,4 млрд. гривень. Усе це дало змогу відновити співпрацю з МВФ та довіру інвесторів, а міжнародні рейтинги України практично повернулися на докризовий рівень. «Ми залишали країну зі стабільним рейтингом, і хоч за попереднього уряду він опустився на переддефолтний рівень, ми знову підняли його на 3 пункти», — сказав прем’єр.
Аналізуючи цінову ситуацію на ринку продовольства, глава уряду нагадав, що в 2008 році зростання споживчих цін становило 22,3 відсотка, у 2009-му — 12,3, а в 2010-му — лише 9,3 відсотка. Але, зазначив він, треба брати до уваги, що в 2010 році світові ціни на продукти харчування зросли на 25 відсотків. «В Україні ціни на хліб найнижчі навіть порівняно з Росією чи Білоруссю, не кажучи вже про решту світу», — сказав він та запевнив, що уряд повністю контролює ситуацію на хлібному ринку, оскільки запас продовольчої пшениці становить 1,5 млн. тонн. Так само
М. Азаров не бачить проблем із забезпеченням борошном. Зазначивши, що в Україні є його достатня кількість, він, звертаючись до співвітчизників, сказав: «Якщо в когось є потреба брати мішок борошна — будь ласка, беріть борошно мішками, але робити цього не варто, бо воно пропаде». Що стосується гречки, то причиною того, що ціна на цей продукт упродовж року збільшилась утричі (з 5 до 15 гривень за кілограм), уряд насамперед вважає «спекулятивну атаку» та обіцяє в майбутньому такого не допустити. «Ми забезпечимо гречку в необмеженій кількості, а та ситуація, яка була, більше ніколи не повториться», — пообіцяв М. Азаров. А взагалі уряд невдовзі планує відмовитися від імпорту продуктів харчування.
Наводячи цифри, які характеризують зменшення імпорту та збільшення власного виробництва, М. Азаров не приховував задоволення. «Це те, чим уряд пишається. Через декілька років Україна нічого з таких продуктів завозити по імпорту не буде. Усе будемо виробляти в себе в достатній кількості», — пообіцяв він.
P. S. Перед початком прес-конференції було прокручено ролик про здобутки уряду М. Азарова. А от прямої телетрансляції спілкування прем’єра з журналістами організатори чомусь не передбачили. Приміром, Перший національний канал об 11-й годині показував ток-шоу «Віра. Надія. Любов».