15 березня 1939 року сойм (парламент) проголосив у місті Хусті Карпатську Україну незалежною державою українського народу. Одразу ж почалася окупація нинішнього Закарпаття гортистсько-фашистським режимом тодішньої Угорщини.
На захист своєї держави проти регулярної армії, як і під Крутами, першими стали молоді патріоти. Більшість із них загинула у нерівних боях, інших закололи багнетами, скинувши тіла в студені води Тиси, а учасників та їх прибічників на всій території краю протягом трьох днів або стратили, або ув’язнили в концтабори. Переслідування патріотів, які творили і боронили Карпатську Україну, продовжилися і з приходом на Закарпаття радянської влади.
Саме до 72-ї річниці цього героїчного звершення відбулася презентація другого тому унікальної книги: «Карпатська Україна. Документи і матеріали. Хроніка подій. Персоналії». Видання, яке щойно побачило світ в Ужгороді, представляли упорядник книги: професор Сергій Федака, завідувач науково-редакційного відділу обласної книги «Реабілітовані історією» Олексій Корсун та редактор тому Дмитро Федака.
Сергій Федака розповів, зокрема, про історичні події на Закарпатті від створення першого автономного уряду в жовтні 1938 року до проголошення незалежності 15 березня 1939-го. Перші майже 200 сторінок книги присвячені хроніці Карпатської України, день за днем, досить деталізовано описані дипломатичні події навколо Карпатської України в тодішніх світових столицях. Подаються і біографічні нариси діячів Карпатської України, понад 160 постатей, більшість із них проілюстрована в одному графічному стилі художником Михайлом Беленем. Новизна видання — і в його зображальному ряді. Діячі подані в книзі не за алфавітом, а за функціональними категоріями тих чи інших учасників. До переліку персоналій увійшли всі члени уряду, міністри, керівники сойму, всі депутати, державні службовці, армійське керівництво і рядові січовики, також подані нариси про культурних діячів, освітян, журналістів, митців, письменників, які брали участь у подіях Карпатської України.
Олексій Корсун наголосив, що «в цьому виданні зібрані докупи нариси про найколоритніші особистості, які творили Карпатську Україну». Крім того, поряд із ними в книзі названі й рядові діячі. До видання причетно багато людей, однак «сьогодні ми, на жаль, стикаємося не з відсутністю документів, а з відсутністю спогадів живих учасників тих чи інших подій».
Книга, видана за сприяння обласної влади, — однозначна данина пам’яті тим, хто загинув за свободу й українську незалежність навесні далекого вже 1939-го. Хто, до речі, першим у Європі вчинив збройний спротив фашизму.