Свої оцінки роботі урядової команди дали представники парламентських фракцій.

Народний депутат Олексій Плотніков (фракція Партії регіонів), зокрема, зазначив, що, незважаючи на складні стартові умови, дуже важкий спадок від попереднього уряду, що дістався Кабміну
М. Азарова, нова команда спрацювала професійно та ефективно. «Навіть якщо абстрагуватися від якихось окремих тенденцій, у цілому можна позитивно оцінити дії уряду», — сказав він. За його словами, всі показники минулого — початку нинішнього року свідчать про злагоджену роботу та про те, що країна виходить з кризи.
«Якщо за Кабміну Тимошенко 2009 рік було завершено з падінням мінус 15% ВВП, то уряд Азарова домігся зростання ВВП на 4,2%. Якщо промислове виробництво при Тимошенко скоротилося майже на 25%, то за Азарова промислове виробництво зросло на 12%», — зазначив народний депутат. Також незаперечним досягненням уряду Азарова О. Плотніков вважає показник інфляції, котрий за підсумками 2010 року становив менше 10%.
«Уряд Азарова подолав бюджетні проблеми, вирішив питання поставок енергоносіїв, зроблено все для того, щоб зараз Україна перебувала в умовах, котрі гарантують відсутність дефолту, відсутність якихось зовнішніх та внутрішніх потрясінь», — зазначив він та додав, що «навіть ці показники свідчать про те, що країна виходить з кризи і в цьому дуже велика заслуга уряду».
Натомість представник фракції БЮТ- «Батьківщина» Сергій Соболєв вважає, що так звані «реформи Азарова» зайшли в глухий кут. Наприклад, сьогодні влада збільшує тарифи на енергоносії, але при цьому не стимулює енергозбереження для населення. «Мільярди йдуть до кишень олігархам, а громадяни залишаються з мільярдними боргами, адже за підсумками одного року діяльності влади борги з оплати за газ та за комунальні послуги становлять десятки мільярдів гривень», — зазначив він. Крім того, за словами
С. Соболєва, вже ні в кого не викликає сумніву, що уряд Азарова-Януковича проводить політику абсолютного тотального зниження продовольчої бази України, «коли в угоду рівню інфляції для міжнародних організацій контролюють ціни на товари першої необхідності, причому так, що ці товари зникають з полиць магазинів. Така політика завела в глухий кут». Аналогічним чином уряд проводить пенсійну реформу, піднімаючи пенсійний вік для жінок без створення робочих місць для молоді. «Це черговий провал, наслідком якого буде економічна стагнація», — вважає народний депутат.
Про те, якою є оцінка діяльності нинішнього Кабміну з боку народного депутата, лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка, свідчить його заклик до представників опозиційних фракцій поставити свої підписи під ініціативою відставки уряду. При цьому парламентарій зазначив, що може назвати декілька сотень причин, з яких чинний Кабмін треба відправити у відставку, і жодної — чому його треба залишити. Серед цих причин він назвав збільшення цін на продукти харчування, високу інфляцію та загальне падіння рівня життя. «Якщо минулого року кожен українець був винен 888 доларів іноземним кредиторам, то сьогодні немовля, яке народилось у пологовому будинку, вже винне майже 1200 доларів. Вони підписали меморандум із МВФ — зростання тарифів ще на 62%!», — наголосив А. Яценюк та нагадав, що підвищення цін на газ для населення відбувається попри запевнення влади та знижку, яку Україна отримала за договором про подовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ на своїй території.
Вл. інф.