Вимоги до осіб, яких приймають на службу в міліцію нині, не надто високі. Такої думки дотримується народний депутат від фракції «БЮТ-«Батьківщина» Василь Деревляний. Природно, це позначається на роботі внутрішніх правоохоронних органів. Для того, щоб виправити ситуацію, обранець подав у парламент проект змін до закону про міліцію. У цьому документі передбачається розширити низку вимог до тих, хто бажає стати охоронцем порядку.

Нині на службу на контрактній основі приймаються громадяни. «здатні своїми особистими, діловими і моральними якостями, освітнім рівнем, фізичною підготовкою і станом здоров’я виконувати покладені на міліцію завдання». Однак непогано було б, якби до таких високих якостей, як принциповість і непримиренність до порушень суспільно прийнятих правил і норм, наші правоохоронці і самі дотримувалися букви закону. Саме тому народний депутат у своєму законопроекті пропонує розширити коло осіб, яких не можуть прийняти на службу в міліції через вчинені ними у минулому злочини. Водночас він хоче закріпити вимоги про прийняття до підрозділів міліції громадян, звільнених від строкової служби, або військовозобов’язаних, які перебувають у запасі Збройних Сил. Також у проекті закону передбачається, що правоохоронці повинні мати повну загальну середню освіту та володіти державною мовою.

Важливою є позиція, в якій випускникам вищих навчальних закладів Міністерства внутрішніх справ (які здобули освіту за державний кошт), пропонується обов’язково відпрацювати за направленням і в порядку, встановленому Кабміном.

На думку автора, такі нововведення допоможуть «поліпшити якість особового складу працівників міліції». Схоже, така позиція знайшла підтримку серед членів парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. На засіданні вони ухвалили рішення підтримати законопроект Василя Деревляного. Та чи наберуть ці зміни потрібну кількість голосів у сесійному залі Верховної Ради?

Деякі застороги до документа вже висловили фахівці головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради. Зокрема, у зауваженнях йдеться про те, що з числа потенційних кандидатів до міліції виключаються жінки, оскільки вони не проходять строкову військову службу і не перебувають у запасі Збройних Сил. Однак нині в органах внутрішніх справ п’ята частина всіх працюючих — жінки. Також звертається увага на те, що особа, з якої знята або погашена у встановленому законом порядку судимість, вважається такою, що не має судимості, тож таких людей можна включити до кола потенційних кандидатів на проходження служби у міліції.