Нещодавно в Інституті законодавства Верховної Ради України відбулося урочисте вручення свідоцтв про підвищення кваліфікації державного зразка та сертифікатів про закінчення навчального курсу «Законотворча діяльність» (березень—червень 2014 р.) випускникам Української школи законотворчості — працівникам секретаріатів комітетів і фракцій Верховної Ради України, помічникам народних депутатів України та співробітникам структурних підрозділів апарату Верховної Ради України.
Під час урочистої церемонії слухачі висловили щиру подяку директору Інституту законодавства Верховної Ради України, члену-кореспонденту НАН України, доктору юридичних наук О. Л. Копиленку за можливість набути якісні унікальні знання і практичні навички, необхідні для професійної законотворчої діяльності, та відзначили високий фаховий рівень викладацького складу.
За десять років діяльності школи понад 1000 слухачів пройшли спеціалізований навчальний курс із професійної підготовки у сфері законотворчості. У реалізації навчального процесу беруть участь провідні вчені та практики, їхні лекції та семінарські заняття підготовлені з урахуванням потреб слухачів, мають характер унікальних авторських розробок, що дає змогу отримати комплексні знання у сфері законотворення. Курс «Законотворча діяльність» не має аналогів серед курсів навчальних закладів України відповідної спеціалізації.
На користь ефективної діяльності школи свідчать численні схвальні відгуки народних депутатів України, керівників органів державної влади та місцевого самоврядування, а також існуюча тенденція до зростання кількості бажаючих навчатися.
Сучасні виклики зумовлюють необхідність розширення напрямів професійної підготовки учасників законотворчої діяльності.
Так, у зв’язку з ратифікацією Верховною Радою України Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом особливої значущості набуває вивчення досвіду європейського парламентаризму в контексті приведення національної законотворчості до загальновизнаних європейських стандартів.
З цією метою Інститутом законодавства вперше в Україні було розроблено магістерську програму «Європейське парламентське право», яка спрямована на вивчення історичних засад та сучасного стану європейського парламентаризму, конституційно-правових засад законодавчого процесу в Україні, європейських країнах та Європейському Союзі, а також питань міжпарламентського співробітництва. Програма була підтримана та відповідно ліцензована Міністерством освіти і науки України.
Магістерська програма розрахована насамперед на народних депутатів, майбутній склад яких у парламенті відповідно до даних соціологічних прогнозів буде оновлено майже наполовину. Саме депутатам Верховної Ради України VІІІ скликання доведеться здійснювати значний обсяг робіт із законодавчого забезпечення виконання положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Професійна підготовка кадрів в Інституті законодавства не обмежується лише Школою законотворчості. Так, незабаром за підтримки заступника Голови Верховної Ради України Руслана Кошулинського відбудеться додаткова сесія спеціалізованої вченої ради Інституту законодавства для захисту дисертаційних робіт тих кримських науковців, які зберегли вірність Україні. Надання їм такої можливості є практичним кроком щодо реальної підтримки патріотичних настроїв населення півострова та обстоювання суверенітету України.