Донецька область
На виконання розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації Анатолія Близнюка щодо оптимізації структури бюджетної сфери в 2010 році розроблено регіональну «дорожню карту» з цього питання. В 2011 році в області планується закрити 26 загальноосвітніх шкіл — 2,5 відсотка від загальної кількості. Загальна проектна потужність цих шкіл — 7182 учні, фактична наповнюваність — 2099 учнів, тобто в середньому 30 відсотків.
Проте те, які саме навчальні заклади входять до числа 26, влада з кінця січня так і не повідомила. «Я особисто двічі ставила запитання голові Донецької обласної державної адміністрації Анатолію Близнюку. Він мені не відповів. Я писала запит, щоб мені видали цю дорожню карту — товстий документ, де містяться плани про «оптимізацію» шкіл, лікарень, ФАПів тощо. Минуло більше місяця, але відповіді на запит я не отримала», — розповіла заступник голови обласного осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта» Марія Олійник.
Колегія обласної державної адміністрації минулого тижня розглядала концепцію розвитку освіти до 2016 року, але про закриття шкіл говорили узагальнено. За словами начальника обласного управління освіти й науки Юрія Соловйова, з 2007 року кількість учнів зменшилася більш як на 40 тисяч (із 371 тисячі до 328,8 тисячі). За цей самий період закриті 56 шкіл.
Середня кількість учнів у школі в Донецькій області — 292 (в Україні — 222), наповнюваність класів — 21 (в Україні — 18). Середня заповнюваність шкіл — 59 відсотків до проектної потужності.
Аналіз демографічної ситуації дозволяє прогнозувати, що до 2020 року кількість школярів зросте до 410 тисяч, а наповнюваність навчальних закладів — до 70 відсотків. В обласному управлінні освіти кажуть про необхідність проведення оптимізації. Завдання — доведення наповнюваності класів і шкіл до встановлених норм: 30 учнів і 90 відсотків.
Для вирішення питання підвезення учнів до шкіл уже сьогодні необхідно 180 автобусів. Коли будуть ще закриті школи, ця кількість зросте. Закриття кожної школи в селі збільшує потребу в автобусах мінімум на одну одиницю. Тому в облуправлінні освіти прогнозують, що на 1 вересня школи потребуватимуть 194 автобуси.
Болючі питання працевлаштування вчителів влада не порушує.
Нижче я узагальнила інформацію, як закривали школи по області з початку 2011 року. Інформацію зібрано за заявами батьків та повідомленнями депутатів місцевих рад.
Донецьк: наприкінці січня на зустрічі з батьками учнів загальноосвітньої школи №111 голова Петровської райради Станіслав Повний заявив, що в обласному центрі буде закрито по одній школі в кожному районі — тобто всього дев’ять шкіл. Поки що оприлюднено номери чотирьох навчальних закладів: №111 (повністю українська школа), №121 (змішана: є українські та російські класи), №77 (російська, за винятком одного українського класу) та №2 (повністю російська). Рішення стосовно цих шкіл прийматимуть сесії райрад у квітні. Школу №136 (повністю українську) вдалося відстояти завдяки протестам батьків.
Макіївка: закриватимуть 8 шкіл, із них лише 3 — українські: №3, №44 та №77.
Маріуполь: закривається одна школа (українська).
Торез: закривається одна школа (російська).
Ясинуватський район: планувалося закрити 4 школи, але депутати районної ради проголосували проти цього. Усі чотири школи заповнені більше як на 50 відсотків.
Горлівка: школи не закриватимуть, але планують ліквідувати в школах №№ 42 і 48 кілька старших класів, які мало заповнені.
Слов’янськ, Краматорськ: закриття шкіл не планують. 
Мережа закладів із українською мовою навчання в Донецькій області:
Усього по області — 692 школи. Закладів із українськими класами — 438. Із них повністю україномовних — 156 шкіл (35,5 тисячі учнів), російських з українськими класами — 129 (українською навчаються 14 тисяч школярів). В окремих навчальних закладах створено по кілька українських класів, але основна мова викладання — російська.
Ліна КУЩ.
Луганська область
За пропозиціями місцевих рад в області планується оптимізувати 22 школи, в яких навчається близько 800 дітей. Половина цих шкіл (тобто 12) — сільські. З минулого року в одній з них навчальний процес уже не ведеться, оскільки учнів тут — 0. 
За підрахунками спеціалістів, унаслідок оптимізації освітньої сфери в цілому по області місцеві громади можуть зекономити приблизно 6 млн. грн. Лише Красному Лучу на утримання освітянських закладів щорічно не вистачає 2 млн. грн.
Влада запевняє, що всі вчителі, які втратять роботу через оптимізацію, а таких в області — 180, будуть працевлаштовані в інших школах чи дошкільних закладах.
Якщо говорити про економічний ефект, то в головному управлінні освіти та науки облдержадміністрації запевняють, він має бути суттєвим, оскільки, крім усього, відбудеться скорочення маршрутів шкільних автобусів і, відповідно, їхнє утримання, а також будуть заощаджені кошти на комунальних витратах тощо.
Алла АНТІПОВА.