Відтоді, як у поліських районах Рівненщини було знайдено поклади бурштину, сюди кинулись нелегальні старателі. Після них колись лісові масиви стали схожими на місячні пейзажі, де кінематографістам саме час знімати фільми про прибульців з інших планет.
Стало актуальним питання про те, як все-таки повернути видобуток бурштину у цивілізоване русло. Такий механізм запропонував, було, народний депутат України Микола Шершун. У законопроекті за його авторства передбачалось створення артілей з видобутку бурштину, що сприяло б створенню нових робочих місць, надходженням до бюджету і, звичайно ж, рекультивації територій після того, як родовища вичерпають себе. Законопроект підтримав парламент, але заветував Президент України.
— Нині я готую новий законопроект, — каже Микола Шершун, — але на це потрібен час. А зараз незаконні старателі продовжують нівечити природу, тонни поліського бурштину нелегально вивозяться у сусідню Польщу.
Змушене охороняти площі від незаконних старателів і ТОВ Центр «Сонячне ремесло», що у Володимирецькому районі. До речі, це підприємство було створене для того, щоб показати приклад цивілізованого видобутку «сонячного каменю». У його функціонуванні також зацікавлена і місцева влада цього депресивного району. Адже це дало б можливість створити нові робочі місця, що дуже актуально для поліських районів Рівненщини, де проблематично знайти роботу, мати надходження до бюджету...
— Коли виробництво запрацює на повну силу, робочі місця на видобутку бурштину отримають до півсотні осіб, не кажучи вже про нові місця на його переробці, де могли б трудитися ще й люди з обмеженими фізичними можливостями, — ділиться намірами директор Центру «Сонячне ремесло» Галина Лемець, яка, до речі, родом з Володимирецького району, а тому добре знає його проблеми.
Слово «наміри» я вжила невипадково. Адже щоб запустити виробництво на повну силу, не вистачає одного «штриха» від Кабміну...
Зрештою, про все по порядку. «Сонячне ремесло» вже інвестувало у свій проект з видобутку бурштину на родовищі «Володимирець-Східний» 5,8 мільйона гривень. Виконало розвідку запасів «сонячного каменю» і захистило їх, провело експериментальний видобуток на одному гектарі. Одне слово, пройшло практично всі бюрократичні етапи (на це пішло більше двох років), щоб отримати спецдозвіл на користування надрами №5021 від 25 вересня 2009 року та акт гірничого відводу №1632 від 24 грудня 2009 року на згаданому родовищі.
Але розпочати видобуток бурштину «Сонячне ремесло» не може через те, що його запаси розміщені на 18 лісових гектарах (загальна ж площа родовища «Володимирець-Східний» — 98,9 гектара). І тільки Кабмін може вирішити цю проблему, надавши відповідний дозвіл.
Про це голова Рівненської ОДА Василь Берташ доповів Президенту України Віктору Януковичу, коли той у листопаді минулого року був з робочим візитом на Рівненщині. Глава держави 16 листопада 2010 року дав доручення Кабміну вирішити цю проблему. Однак ще й досі «Сонячне ремесло» не отримало дозволу на видобуток бурштину на землях лісового державного фонду.
Таке зволікання, звичайно ж, на руку нелегальним старателям, які ласі запустити руки у родовище «Володимирець-Східний». Центр «Сонячне ремесло» змушене охороняти від них відведені гектари.
Звісно, фахівці «Сонячного ремесла», чекаючи дозволу від Кабміну, не сидять склавши руки. Вони далекоглядно і передбачливо формують легальний ринок бурштину, влаштовуючи різноманітні презентації, «круглі столи» та виставки поліського «сонячного каменю».
 Фото автора.