Львівська обласна рада звернулася до керівників країни з проханням відправити у відставку голову Державної митної служби України Ігоря Калєтніка. Причина невдоволення — численні скарги громадян на побори та корупцію, інформації про викриття контрабандних схем, скандальні затримання митників.
Протистояння почалося після того, як уся Україна побачила шокуючі кадри прихованих камер СБУ з кабінету заступника начальника Львівської митниці Клавдії Кутикіної. До неї по черзі заходять митники і в шухляді стола залишають стоси доларів.
Після побаченого депутати серйозно зайнялися вивченням ситуації на трьох митних переходах до Польщі. На сесії оприлюднили інформацію, що потоки контрабанди вимивають із бюджету мільярди гривень. Злочинні схеми проводять через три фірми, які користуються особливими правами при перевезенні контрабанди через кордон.
У відповідь Львівська митниця звинуватила обласну раду в нагнітанні ситуації та зажадала конкретних доказів. Депутати не забарилися з доказовою базою. 5 березня на прохання депутатів працівники ДАІ у Львові зупинили фуру, яка прямувала до Чернівців. Водій відразу залишив автомобіль і зник у невідомому напрямку. Заступник голови облради Петро Колодій неодноразово телефонував начальнику Львівської митниці Володимиру Харкавому і просив надіслати митну варту, щоб взяти вантаж під охорону. Митники з’явилися аж через 10 годин. Весь цей час на варті стояли львівські депутати.
Фуру відкрили і побачили вантажів на суму понад мільйон доларів. На кордоні був задекларований товар усього лише на 250 тисяч гривень. Автомобіль із контрабандою безперешкодно минув Рава-Руський митний пост.
Йдеться не про поодинокі факти, вважає заступник голови облради Петро Колодій. Минулого року поза митним контролем через Львівську митницю пройшло 700 вантажівок. Протягом лютого одна фірма перевезла 167 вантажівок з контрабандним товаром.
Після затримання автомобіля з контрабандою з київських сайтів на львівських депутатів протягом доби полилися потоки бруду. Дописалися до того, що власником затриманого вантажу назвали ... заступника голови облради Петра Колодія.
Депутати вважають, що до контрабандних схем особисто причетний голова Державної митної служби. Двічі на сесіях звертали увагу на неналежну роботу Державної митної служби, керівництво якої не лише не вжило заходів з припинення контрабанди та корупції, а й спробувало організувати інформаційну атаку на депутатів.
На сесію облради приїхав заступник голови Державного митного комітету Віктор Бондар, який пояснив, чому митники так довго не їхали затримувати контрабандний товар: «Ми добу шукали власника транзитного вантажу. І в його присутності відкрили автомашину. Пізніше порушили кримінальну справу. Якби не виявили контрабанди, до нас би були претензії, — на якій підставі зупинили автомобіль?».
Схоже, Віктор Бондар так і не переконав львівських депутатів, що на кордоні не діють злочинні контрабандні схеми. Тому 78 депутатів підтримали пропозицію звернутися до Президента, прем’єра та секретаря РНБО з проханням звільнити Ігоря Калєтніка із займаної посади.
 
Із заяви прес-служби Державної митної служби України:
Безперечно, зусилля з наведення ладу на Львівській митниці не могли не спричинити опір з боку тих, хто прийшов у місцеву владу, щоб мати можливість прикривати тіньові схеми свого бізнесу, зокрема, пов’язані з контрабандою. І не дивно, що серед 124 працівників Львівської митниці, звільнених у 2010 році за вчинення правопорушень, що сприяли контрабандному ввезенню товарів, є чимало близьких родичів депутатів Львівської обласної ради та інших відомих осіб Львівської області.