Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у четвер у рамках офіційного візиту до Хорватії зустрівся з Президентом Республіки Хорватія Іво Йосиповичем.
Голова Верховної Ради зазначив, що візит української парламентської делегації є «наочним свідченням прагнення і налаштованості розвивати взаємини на всіх рівнях». 
Під час зустрічі було обговорено широке коло питань двосторонньої співпраці в економічній, культурній та гуманітарній сферах.
 Керівник парламенту, зокрема, заявив, що Україна налаштована на розвиток двосторонньої співпраці у рамках «Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону», складовою якого є Хорватія. «Кожна країна, яка входить до Дунайського регіону, повинна піднятися над своїми власними інтересами і думати про загальну відповідальність», — сказав він. 
Як відомо, Хорватія висловила зацікавленість у розробці комплексної єдиної політики стосовно цього регіону з метою підвищення ефективності використання численних можливостей річки Дунай як однієї з ключових водних артерій Європи. 
Сторони також обговорили питання євроінтеграції. Голова Верховної Ради зазначив, що Україна активно веде діалог на всіх рівнях, сподіваючись на позитивне вирішення питання стосовно підписання угод про асоціацію, зону вільної торгівлі та практичну реалізацію Плану дій щодо безвізового режиму з країнами-членами ЄС. У цьому контексті В. Литвин назвав корисним досвід Хорватії у питанні адаптації вітчизняного законодавства до стандартів Євросоюзу і зазначив, що українська сторона налаштована на активну співпрацю на рівні парламентів. 
Зі свого боку, Президент Хорватії заявив, що хорвати налаштовані не тільки на вступ до ЄС, а й на розбудову дружніх взаємин з іншими країнами, у тому числі, з Україною. У цьому контексті І. Йосипович висловився за активізацію двосторонніх торговельно-економічних відносин, зазначивши, що минулого року товарообіг між двома країнами становив 66 млн. євро. Перспективним, на його думку, є також розвиток співпраці у туристичній сфері, розширення культурних і наукових зв’язків. «Довіра і дружба — це фундамент для доброї співпраці», — сказав він. 
Своєю чергою, керівник парламенту вважає перспективним розвиток співробітництва у транспортній галузі, енергетичній та будівельній сферах. 
На його думку, широкі можливості для співпраці є у військово-технічний сфері. «Розраховую, що на засіданні українсько-хорватської міжурядової комісії буде прийнято рішення щодо практичних дій у цьому напрямку», — сказав він. 
І. Йосипович і В. Литвин висловили думку про доцільність перегляду візового режиму. За словами керівника парламенту, «наше спільне рішення про безвізовий режим лише на період літніх відпусток явно недостатнє», і запровадження безвізового режиму «зніме бар’єри та покращить комунікацію між нашими народами». 
***
Під час офіційного візиту до Республіки Хорватія Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з представниками української та русинської громад. 
В. Литвин розповів про зустрічі, які відбулися у рамках візиту, підкресливши, що Європа «має бути цілісною і відігравати роль глобального гравця, забезпечувати стримування і противаги, що неможливо без України». «Україна відбудеться і буде у європейському співтоваристві, але для цього потрібно зробити багато домашньої роботи», — сказав він.
Представники української та русинської громади наголосили на важливості забезпечення умов для вивчення сучасної української мови, удосконалення її викладання, створення творчих об’єднань. Одним із найважливіших завдань представники діаспори вважають будівництво Українського дому у Хорватії, який би став центром української культури, освіти та мистецтва. 
В. Литвин погодився із необхідністю розв’язання згаданих проблем. При цьому керівник парламенту наголосив, що на сучасному етапі історії незалежності України, коли «багато здобуто, але втрачено темп, потрібно зосередитися на внутрішньому облаштуванні країни». «Ставлення до діаспори буде залежати від того, який рівень матиме Україна. Вищий рівень її розвитку посилить і вагу діаспори», — зазначив він.
***
Виступаючи перед студентами філософського факультету Загребського університету глава парламенту В. Литвин зазначив, що університетська корпорація має стати моральним авторитетом і взяти на себе місію лідерства. Зважаючи на те, що зустріч зі студентами відбулася у день народження Тараса Шевченка, В. Литвин нагадав слова Кобзаря, який закликав «вчитися, думати, читати, і чужого навчатися, і свого не цуратися». Таким чином, зазначив Голова Верховної Ради, Т. Шевченко «вказав шлях, як через своє національне йти до загальнолюдського, до світового».
Голова Верховної Ради також взяв участь у відкритті в університеті виставки «Українська вишивка і народне мистецтво».
Прес-служба Верховної Ради України.