У середу, 9 березня, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко відвідав комплекс «Мамаєва слобода», де проходили урочистості з нагоди 197-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка. Зокрема, він взяв участь у відкритті книгарні українського слова «Шабля «Козака Мамая». Під час відкриття книгарні М. Томенко зауважив, що «останнім часом ми сконцентрувалися на боротьбі за недопущення закриття чергової української книгарні чи книжкового магазину. І це правильно». Водночас, за його словами, кращий метод пропагування українського слова — це відкриття нових книжкових магазинів, повідомляє прес-служба М. Томенка.
Заступник глави парламенту назвав правильним, що така українська книгарня відкривається саме у «Мамаєвій слободі». «Це цілком органічно, бо після того, як відвідувачі ознайомляться з історією козаччини, давніми традиціями та культурою, важливо все це закріпити ще й купленою книжкою з історії України чи української літератури», — зазначив М. Томенко та додав, що «особливо важливим і корисним це буде для дітей, які тут бувають».
Говорячи про відзначення в Україні «Шевченківських днів», М. Томенко сказав, що не вважає за необхідне будувати нові пам’ятники Кобзареві. «Це робили і за радянської влади», — сказав він. Натомість, на його думку, треба пропагувати творчість, світогляд, ідею Тараса Шевченка. «Варто показати Шевченка художника, донести його твори, які фантастично мелодійні, мовою музики та врешті зробити сучасне кіно, бо живемо у ХХІ столітті», — наголосив М. Томенко. Крім того, за його словами, «коли б ми були народом, який себе поважає, та мали державу, якою можна було б гордитися, то саме 9 березня у нас було б національне свято».
Підсумовуючи, заступник глави парламенту сказав, що складається враження, що багато представників нинішньої владної еліти свої знання творчості Тараса Шевченка починають та завершують «Заповітом», який обов’язково вивчався у радянській школі, а «натомість головні твори, які є його своєрідними політичними та національними заповітами, вони як не знали, так і не знають». «Це незнання, очевидно, перейшло у спадок від Російської імперії, потім Радянського Союзу, оскільки цих справжніх творів поета як боялася влада, так і продовжує боятися», — сказав М. Томенко.
Насамкінець М. Томенко подякував засновнику «Мамаєвої слободи» Костянтину Олійнику за цю добру справу, яку символічно було зроблено в день народження Тараса Шевченка, та ще раз наголосив, що відкриття української книгарні буде закінченням світоглядного задуму цього прекрасного місця.
Директор «Мамаєвої слободи» Костянтин Олійник, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко під час відкриття книгарні українського слова «Шабля «Козака Мамая».