Сьогодні о 10 годині має розпочатися засідання Пленуму Верховного Суду України, проектом порядку денного якого передбачено розгляд питання про висловлення недовіри Голові Верховного Суду України Василю Онопенку.
Як повідомлялося, під документом про висловлення недовіри підписалися 19 із 49 суддів, які закинули Онопенку політичний характер діяльності, політизацію суду в очах вищих посадових осіб держави та незабезпечення належної організації процесу судочинства у суді. Нагадаємо, що раніше В. Онопенко повідомляв про готовність звітувати перед колегами про свою роботу у разі порушення зазначеного питання, «а далі хай пленум вирішує». На момент підготовки матеріалу отримати детальнішу інформацію від прес-служби ВСУ не вдалося за відсутності у них самих такої. Телефони голови та заступника організаційного комітету з проведення пленуму щодо висловлення недовіри не відповідали.
Відповідно до ст. 43 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» повноваження Голови ВСУ можуть бути припинені достроково внаслідок висловлення йому недовіри Пленумом ВСУ. Засідання Пленуму буде повноважним за умови присутності на ньому більше половини суддів від складу Пленуму, а рішення має прийматися шляхом таємного голосування більшістю голосів від складу Пленуму. Водночас висловлення недовіри голові не позбавляє його повноважень судді ВСУ.