У Кам’янці-Подільському зробили реальний крок до енергозбереження. Днями у котельні комунального підприємства «Міськ-тепловодоенергія» в найбільшому мікрорайоні міста Жовтневому запустили когенераційну газотурбінну установку, яка працює за найсучаснішою енергозберігаючою технологією. Завдяки їй з одного виду палива — газу — можна отримувати два джерела енергії — електричну та теплову.
Як розповів директор комунального підприємства Валерій Гордійчук, відтепер підприємство взимку матиме змогу отримувати електричну енергію вдвічі дешевшу, ніж та, яку доводиться купувати у держави. Крім того, у найближчих планах встановлення на цій же котельні ще одного невеликого котла, який працюватиме разом із установкою, що дасть змогу забезпечити Жовтневий у міжопалювальний період якісною гарячою водою. При цьому витрати газу будуть значно зменшені.
— Для міста це дуже важлива подія, — зазначив міський голова Михайло Сімашкевич. — Я вдячний директору підприємства Валерію Гордійчуку за те, що він наполіг на реалізації своєї ідеї, а також трудовому колективу, бо люди працювали на об’єкті день і ніч.
Нова установка має потужність 0,5 мВт електричної енергії та 0,65 мВт теплової енергії, що дозволить повністю забезпечити власною електричною енергією котельню, водонасосну станцію та каналізаційну насосну станцію в мікрорайоні Жовтневому. На її монтаж витратили лише три тижні. За самовіддану працю відзнаками міського голови «За заслуги перед громадою» нагороджено тепловиків Віктора Дідківського, Василя Тарасюка, Ігоря Леня, Руслана Ям’яка, Олександра Штогріна, Ігоря Петушенка, Михайла Дуригіна, ще 37 працівників отримали грамоти та грошові премії. Кам’янчани сподіваються, що і вони будуть у виграші, коли «Міськтепловодоенергія» в результаті впровадження новацій не тільки надаватиме якісні послуги, а й зможе переглянути тарифи в бік зниження, бо сьогодні вони досить високі.