Аптечні вітрини пістрявіють рекламою лікарських засобів і дієтичних добавок (БАДів) для поліпшення зору. Препарати з чорницею — серед найпопулярніших. Але чи так вони корисні, як стверджують фармацевти?

Доведено, що вживання чорниці поліпшує гостроту зору та кровообіг у сітківці. Крім антоціанів — корисних пігментів, вона містить солідний набір інших необхідних нам речовин. Синьо-чорні ягоди багаті на вітаміни групи B, PP і C, органічні кислоти та мікроелементи.
Як відомо, ця ягода — сезонна, в Україні її не вирощують, а збирають у лісах. Нині сировина з дикоростучої чорниці недешево коштує фармвиробникам. І деякі з них розв’язали цю проблему просто — за допомогою обману.
Центр незалежних споживчих експертиз «Тест» вивчив якість 7 марок дієтичних добавок, створених на основі чорниці та її екстрактів. У п’яти БАДах слідів лікувальної ягоди не виявили! Антоціани чорниці були відсутні у препаратах «Візивіт» (виробник — ВАТ «Київський вітамінний завод»), «Оковіт екстракт чорниці» (ТОВ «Еліт-фарма», м. Дніпропетровськ), «Чорниця-форте плюс» (ТОВ «Гринвіч», м. Конотоп), «Чорниця-оптима» (виготовлено ПП «ЕКО-МОН» для ТОВ «Осокор», м. Харків) і «ЧОРНИЦЯ-Ф чорниця+очанка» (ТОВ ВТФ «Фармаком», м. Харків), повідомляє сайт www. test. org. ua.
Замість цього у «Візивіті» знайшли антоціани чорноплідної горобини та винограду, а також два штучні барвники: Е132 (індигокармін синій) і Е122 (азорубін червоний), про які не було заявлено на етикетці. Але ж склад харчового продукту (а саме до цієї категорії товарів зараховують дієтичні добавки) має бути зазначений повністю!
«Чорниця-форте плюс» та «Оковіт» містили замість чорниці виноград, а останній, крім того, ще й два штучні барвники — Е133 (брильянтовий синій) та Е127 (еритрозин червоний), про які виробник скромно промовчав. Добавка «ЧОРНИЦЯ-Ф» містила буряк замість обіцяної чорниці, а в «Чорниця-оптима» знайшли буряк і виноград.
Таку підміну сировини експерти називають фальсифіка-
цією. Нагадаємо, що слово «чорниця» присутнє в назві більшості БАДів для поліпшення зору, і саме воно приваблює споживача!
Якщо ви не хочете стати жертвою несумлінних виробників, шукайте чорницю не в аптеці, а в лісі. У сезон уживайте ягоду свіжою, а на зиму її краще не сушити, а заморожувати або перетирати з цукром. Під час неправильного сушіння губиться до 80 відсотків антоціанів.
Щоб весною очі не страждали від дефіциту вітамінів, уживайте більше моркви, зеленого горошку, помідорів, цибулі, печінки, сиру домашнього та інших молокопродуктів. У них міститься вітамін А, котрий живить і зміцнює очі, допомагає запобігти короткозорості.
Інший необхідний для зору вітамін — Е — шукайте в овочах, бобових і зелені.
При захворюванні очей і зорового нерва, катаракті й кон’юнктивіті, виразці рогівки ока дуже корисний сік петрушки. Він сприяє відновленню гостроти зору.
Для нашого «дзеркала душі» потрібен і вітамін С — його з надлишком знайдете в шипшині. Багаті на нього також смородина, квашена капуста й цитрусові.
Людям, що страждають короткозорістю, корисний глід. Він багатий на аскорбінову кислоту й каротин, до того ж навіть у висушеному вигляді. «Підживити» ослаблений за зиму організм допоможе ще одна каротинова «бомба» — гарбуз.
Піде на користь і кашка — особливо багаті «очними» вітамінами вівсяна та гречана крупи.
І пам’ятайте: хвороби очей — це розплата за наш спосіб життя, у тому числі й за надмірне захоплення комп’ютером і незбалансоване меню.




