Комітет у закордонних справах підтримує проект закону «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту».
У законопроекті пропонується нова редакція Закону «Про біженців». На відміну від чинного закону проектом пропонується визначити порядок визнання особи не тільки біженцем, а й особою, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, втрати та позбавлення цього статусу, а також встановити правовий статус цих осіб в Україні.
Проект закону, зазначалося на засіданні комітету, враховує положення Конвенції про статус біженців 1951 року та Протоколу щодо статусу біженців 1967 року і спрямований на вдосконалення законодавства стосовно біженців шляхом урахування документів у сфері міграції, прийнятих Радою Європи та Європейським Союзом.
Під час обговорення акцентувалася увага на важливості прийняття законопроекту, зважаючи на те, що міграційне законодавство України потребує термінових змін, а також було висловлено низку зауважень та пропозицій до законопроекту.
Повернення до смертної кари не буде?
Комітет з питань правової політики визнав таким, що суперечить положенням Конституції та іншим законодавчим актам, проект закону про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів (щодо впровадження смертної кари як виду покарання).
На засіданні комітету зазначалося, що метою законопроекту, внесеного народними депутатами П. Симоненком, І. Алексєєвим, В. Бевзом, є посилення кримінальної відповідальності за вчинення умисного вбивства за обтяжуючих обставин шляхом запровадження нового виду покарання — смертної кари.
Під час обговорення проекту народний депутат Роман Князевич зазначив, що Конституція України має найвищу юридичну силу, а її норми є нормами прямої дії. «Конституція проголошує, що конституційні права і свободи, зокрема право людини на життя, гарантуються і не можуть бути скасовані, що забороняється внесення будь-яких змін до Конституції, якщо вони передбачають скасування прав і свобод людини і громадянина», — наголосив народний депутат.
На засіданні йшлося й про те, що не допускається також звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод, у тому числі, невід’ємного права людини на життя, в разі прийняття нових або внесення змін до чинних законів.
Слов’янськ стане курортом
Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект про оголошення природних територій міста Слов’янська Донецької області курортом державного значення.
Як зазначалося під час засідання комітету, метою законопроекту є створення сприятливих умов для раціонального використання природних територій, ресурсів курортно-оздоровчого та рекреаційного призначення, а також забезпечення належного розвитку діяльності курорту. Наголошувалося також, що в законопроекті визначено межі округу та зони гірничо-санітарної охорони курорту.
Під час розгляду законопроекту народні депутати взяли до уваги, що необхідність оголошення природних територій міста Слов’янська курортом державного значення підтримана громадськістю міста. Таку ж думку було висловлено при обговоренні доповіді «Основні засади державної політики в сфері курортів і туризму» і на VІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні проблеми курортно-рекреаційної діяльності та технологій відновлювального лікування в умовах глобалізації». Крім цього, про оголошення природних територій міста Слов’янська курортом державного значення йдеться у клопотанні ЗАТ лікувально-оздоровчих закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця».
За повідомленнями інформаційного управління Верховної Ради.