Урядові ініціативи щодо пенсійної реформи й досі обговорюють політики та експерти
Кроки, які пропонуються під вивіскою пенсійної реформи, не є реформою. Це спроба вирішити фінансові проблеми Пенсійного фонду, яка призведе до погіршення стану і працюючих, і тих, хто вже на заслуженому відпочинку. На цьому наголосив народний депутат, голова Федерації професійних спілок України Василь Хара під час учорашнього засідання «круглого столу» з цього питання. Саме тому Федерація профспілок України не підтримує запропонований урядом законопроект.
Стосовно концепції реформи справді можна дискутувати, вважає народний депутат, член Комітету з питань економічної політики Олексій Плотніков. Тим не менше не варто ставити під сумнів її необхідність.
А екс-голова Держфінпослуг Валерій Альошин не бачить системності в запропонованих кроках. Зокрема, щодо пенсіонерів, які працюють у шкідливих умовах. На його думку, необхідно було б створити корпоративні пенсійні фонди. Не вистачає, переконаний В. Альошин, і заходів, які системно мінімізували б ризики накопичувальної системи. Ці ризики, за його словами, зосереджені, зокрема, у фондовому ринку. «На сьогодні можна говорити, що фондовий ринок, як і десять років тому, недостатньо готовий до впровадження накопичувальної системи. Мало того, містить у собі можливості втрати пенсійних заощаджень», — зауважив Валерій Альошин. Водночас він зазначив, що за таких умов держава мала б дати конкретну відповідь на найпоширеніше запитання: «Де гарантії того, що накопичені пенсійні активи не будуть втрачені?» На думку експерта, держава мала б запропонувати облігації, які давали б прибутковість на один відсоток вищий за рівень інфляції. Відповідні пропозиції від експертів лунають, але в законопроекті цього немає.
У свою чергу, Лідія Ткаченко з Інституту демографії та соціальних досліджень під час засідання спробувала розвіяти міф про те, що українці не доживатимуть до заслуженого відпочинку. За її словами, середня тривалість життя чоловіків-пенсіонерів становить 75 років, а жінок — близько 80. Мало того, Л. Ткаченко переконана: підняття пенсійного віку для жінок — це питання гендерної рівності.