У музеї «Кобзаря» Тараса Шевченка в Черкасах заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко разом із київським науковцем Сергієм Гальченком представив творчій інтелігенції та студентам черкаських університетів щойно видрукувану книгу Михайла Чалого «Життя і твори Тараса Шевченка». Одна з перших біографій поета, надрукована російською мовою ще 1882 року, вдруге побачила світ рідною мовою завдяки Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» та за сприяння депутата Київради Олексія Давиденка.
Коментуючи відзначення цього року 150-ї річниці перепоховання Кобзаря з чужини у рідну землю та 200-річчя від дня народження, яке святкуватиметься у 2014-му, заступник глави парламенту зупинився на кількох проблемах. Зокрема, на запланованому будівництві в селі Пекарі, поблизу Чернечої гори, вертолітного майданчика. На цей об’єкт та на під’їзну дорогу мають намір витратити з державного бюджету близько 90 мільйонів гривень. «А чи не краще, — вважає Микола Володимирович, — реконструювати автомагістраль з Києва до Канева, котра зараз не витримує будь-якої критики, а також завершити відновлення річкового приплаву «Тарасова гора». Цими транспортними артеріями користуватиметься не десяток людей, як йдеться у випадку з вертолітним майданчиком, а сотні тисяч наших співвітчизників, а також зарубіжних гостей».
На завершення зустрічі Микола Томенко подарував усім бібліотекам, вищим та середнім навчальним закладам Черкас книгу М. Чалого «Життя і твори Тараса Шевченка».
Черкаська область.
На знімку: Микола Томенко  разом із директором черкаського музею «Кобзаря», прапрапраонукою Тараса Шевченка Ольгою Шарапою.
Фото автора.