З нагоди 20-ї річниці ратифікації Україною Конвенції ООН з прав дитини Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна КАРПАЧОВА звернулася до органів влади та громадськості.

27 лютого 1991 року Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права дитини, яка набула чинності в нашій державі 27 вересня 1991 року. Цей міжнародно-правовий договір, прийнятий Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1989 року, до якого приєднались 193 країни, став світовою конституцією прав дитини, установивши комплекс міжнародних правових стандартів щодо забезпечення прав і свобод дитини, — йдеться у зверненні Ніни Карпачової, повідомляє прес-служба омбудсмана.

Саме 20-й річниці ратифікації зазначеного документа було присвячено Спеціальну доповідь Уповноваженого з прав дитини «Стан дотримання та захисту прав дитини в Україні», яку представлено 22 грудня 2010 року у Верховній Раді України.

Моніторинг омбудсмана України свідчить, що, попри реформування законодавства відповідно до міжнародних стандартів та посилення уваги держави до охорони дитинства, реалізація прав дитини в Україні, на жаль, залишається нині проблемною сферою.

«Нагальним для країни є розв’язання проблеми бідності, яка унеможливлює реалізацію усіх інших прав дитини, — стверджує Н. Карпачова. — Підтримуючи дії Президента України та уряду щодо збільшення державної допомоги сім’ям з дітьми, вважаю: крім загальнодержавних програм подолання бідності й поліпшення демографічної ситуації, треба надавати реальну підтримку конкретним дітям з малозабезпечених сімей, щоб жодна їхня проблема не залишалася поза увагою органів влади».

Омбудсман наголосила на потребі забезпечити беззастережне дотримання конституційних норм щодо безоплатної освіти та лікування дітей. А також запропонувала під час реформи системи охорони здоров’я створити таку модель медичного обслуговування, яка гарантувала б його високу якість і результативність, відродити статус шкільних лікарів.

З метою подолання дитячої безпритульності та бездоглядності, використання найгірших форм дитячої праці, у тому числі торгівлі дітьми, їх використання у порнографії та проституції та запобігання соціальному сирітству вона закликала удосконалювати роботу системи державних закладів, які надають соціально-психологічну допомогу, зокрема, забезпечити їх реабілітологами та юристами. А також вжити заходів для того, щоб Інтернет став безпечним для дітей, встановити кримінальну відповідальність клієнтів за користування в Інтернеті порнографією з використанням образів дітей.

Неприпустимим вважає Н. Карпачова неналежне фінансування місцевими органами влади програм діяльності реабілітаційних центрів і відділень для дітей з особливими потребами, що призводить до їх закриття. «З метою захисту прав дітей-інвалідів необхідно не лише зберегти, а й розширити мережу таких закладів», — наголосила вона.

За словами Н. Карпачової, надзвичайно виваженої державної політики потребують діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. «Справжнім національним інтересам відповідало б створення умов для їх повноцінного дитинства в Україні, — переконана омбудсман. — Тоді сучасний курс реформ забезпечить реальний пріоритет національного усиновлення, а іноземне — стане винятком, зокрема, в сім’ї родичів або виключно за показниками стану здоров’я дитини-сироти».

Для розв’язання проблеми забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, права на житло вона запропонувала використати можливість вивільнених під час реформування інтернатних закладів приміщень для переобладнання під соціальні гуртожитки, подбати про належне бюджетне фінансування програм будівництва соціального житла, широко залучати до такої благородної справи небайдужих підприємців і меценатів.

Уповноважений з прав людини привернула увагу до необхідності реформування системи органів і служб, діяльність яких спрямована на підтримку сім’ї та безпосереднє забезпечення прав дитини. І наголосила, що під час здійснення адміністративної реформи ці органи і служби мають бути не лише збережені, а й посилені.

«Щасливе дитинство, забезпечення духовного та фізичного розвитку дітей, захист їх прав і людської гідності мають об’єднати українське суспільство, — заявила Ніна Карпачова. — Закликаю всі органи влади та громадськість визначити це питання як пріоритетне. Лише за таких умов ми зможемо побудувати процвітаючу Україну, дружню для кожної дитини».