Незважаючи на ущипливий мороз із пронизливим вітром, на площі перед будівлею обласної державної адміністрації зібралися активні, рішуче налаштовані мітингувальники, які поставили білий намет із знайомим червоним сердечком.

Над натовпом майорять національні синьо-жовті прапори, а також партій «Батьківщина» та «Реформи і порядок». Зміст акції протесту чітко виписано на транспарантах, що їх розгорнули учасники мітингу: «Ні — політичним репресіям!», «Фірташу — «Нафтогаз», а нам — підвищення цін на газ!», «Чернігів проти підвищення цін, тарифів і пенсійного віку!».

Серед учасників мітингу протесту — вчителі, медики, підприємці, студентська молодь. Кожен із цих людей має що сказати про нинішню ситуацію, в якій відбувається планомірне і послідовне руйнування України.

Кожен має за що «подякувати» нинішній владі, яка у своїй діяльності допровадила до такого абсурдного «покращення життя вже сьогодні», що мало хто сподівається жити завтра.

Хором і через мегафон люди вимагають від обласних чиновників вийти на вулицю і живим словом відповісти на прості запитання: чому ростуть ціни навіть на ті товари, що є в достатку? Поясніть, на якій підставі зростають тарифи, якщо до цього немає жодних підстав? Навіщо здійснюється такий тиск на підприємців, які фактично годують цих самих чиновників?

Українці все більше переконуються, що нинішня влада стала на шлях визискування пересічних громадян з метою збагачення олігархів.

Мене зустріли як давнього знайомого. По очах людей було видно, що вони не втрачають оптимізму й сповнені рішучості боротися за перемогу справедливості. Щоб мене почули, мусив кричати, але на морозі з добрячим вітром це було досить важко.

Тут хтось подав мені мегафон, і я наважився кинути у натовп такі слова: «Дорогі мої земляки! І я, і мої колеги попереджали вас перед виборами парламентськими, попереджали перед президентськими, попереджали перед місцевими: подумайте, за кого віддаєте свої голоси! Подумайте, кому довіряєте владарювати! Чи всі дослухалися до того попередження? Чи всі усвідомили, якими можуть бути наслідки того вибору?

На жаль, нинішня ситуація виявилась саме такою, про яку ми попереджали і якої тоді намагались уникнути. Але саме в цьому полягає суть демократії — влади народу: народ обирає тих, кого вважає достойним влади над ним. Отож і маємо таку ситуацію, яку нам створили наші обранці.

Упродовж майже двадцяти років українське суспільство наступає на ті само граблі. Пора вже зробити висновки, які є очевидними...».

Довелося говорити довго й багато, бо люди ставили різноманітні запитання, просили порад, робили пропозиції. Наприклад, запам’яталася розмова з Катериною Петрівною, котра поставила резонне запитання: «Чому за будь-яку медичну операцію і лікування треба платити готівкою астрономічні суми, які, по суті, є тіньовими і не обкладаються податками?».

Це питання, на перший погляд, локальне, потрапило у центр нинішньої фінансової системи, розкриваючи її ганебну суть.

Бо тут одразу постає дилема. Якщо робити за законом і оформлювати сплату медичних послуг через касу за прейскурантом, то нинішня податкова практика лише сприятиме підвищенню цін на ці послуги. Якщо ж продовжувати сплачувати без каси й без прейскуранта, з рук у руки, тоді ми всі беремо участь у кримінальному фінансовому обігу, сприймаючи такий порядок як норму.

Що порадувало — люди просять завезти їм книжок. Із численних розмов виявилося, що особливою популярністю тут користується книжка «Не по словах, а по справах пізнаєте їх».

Учасники акції протесту передали резолюцію мітингу до Чернігівської обласної держадміністрації з вимогами припинити беззаконня і тиск, що чиниться на чесних громадян, а особливо — на членів опозиції...

Дорогою до Києва увімкнув радіо і почув інформацію, що керівник Кувейту, з нагоди п’ятирічного ювілею на посаді голови держави, вдвічі збільшив стипендію студентам (тепер вона становитиме 700 доларів), на 115 відсотків збільшив зарплату державним службовцям, сплатив кожному мешканцю Кувейту разову допомогу в розмірі 3500 доларів, терміном на рік звільнив громадян від сплати комунальних послуг.

Тут таки почув коментарі «експертів», які завжди напохваті: це він зробив, по-перше, маючи нафтодолари (Кувейт постачає левову частку світової нафти), а по-друге, щоб уникнути революції подібно до подій в Єгипті, Тунісі, Лівії тощо.

Так можуть теревенити біля мікрофона «фахівці», котрі не знаються ані на Кувейті, ані на Україні, ані на нинішніх проблемах світової спільноти.

Бо головна проблема полягає якраз у збільшенні попиту на харчі у всьому світі. Нафту їсти ніхто не буде. А от те, що лише на Чернігівщині майже половина землі сільськогосподарського призначення давно «гуляє» й поросла підліском — найкраще свідчення недолугості влади на всіх рівнях.

Влади, котра не розуміє, що українські «продуктодолари» лежать буквально на поверхні.

Віталій КОРЖ, народний депутат України.

Чернігів.

Фото прес-служби депутата.