Відома українська діячка Софія Русова, 155-річчя від дня народження якої щойно відзначено, насправді... не українка! Вона народилася в селі Олешня в родині полковника шведського походження Федора Ліндфорса та француженки Ганни Жерве, дочки генерал-губернатора Омська. Її батьки перебралися на Чернігівщину із Сибіру, щоб врятувати старших дітей від туберкульозу.

Як писала Русова у споминах, батьки її — шляхетні, високоосвічені люди з поглядами свого часу, в родині панувала французька мова.

Після переїзду родини до Києва 16-річна Софія вступила у Стару Громаду, де познайомилася з майбутнім чоловіком Олександром Русовим, етнографом, статистиком. «Він перший відкрив мені красу української народної поезії, заговорив до мене українською мовою і без довгих промов та пояснень збудив у мене ту любов до нашого народу, яка вже ніколи не покидала мого серця й кермувала всією моєю працею довгі літа».

Софія Федорівна вчителювала в рідній Олешні, інших освітніх закладах. Клеймо «української націоналістки» заробила за членство в Українській Центральній Раді, за керування департаментом дошкільної та позашкільної освіти Міністерства освіти, активну участь у дерусифікації шкіл, а також за влаштування курсів українознавства, підготовку перших українських шкільних підручників. «Народові, який не має своєї школи і не дбає про неї, призначені економічні злидні й культурна смерть, — писала відомий педагог-вчений. — Ось через що сучасним гаслом усякого свідомого українця мусить бути завдання: рідна школа на Вкраїні».

...В Олешні пам’ятають про знамениту просвітительку. Останнім часом завдяки утворенню благодійного фонду імені Софії Русової в селі чимало зроблено з увіковічення її пам’яті, розпочато будівництво та реконструкцію музейно-туристичного комплексу «Садиба Софії Русової». За півтора року зроблено для нього красиву огорожу, відкрито майдан Софії Русової, збудовано Музей гончарства, будиночки для туристів. Розчищено й поглиблено озерце, яке прикрасить краєвид поблизу музеїв.

— Цього року плануємо відкрити готельно-туристичний комплекс на 50 місць, колибу, здійснимо основні реставраційні роботи в колишньому будинку Ліндфорсів, — розповідає президент благодійного фонду Іван Чаус. — У ньому буде вісім кімнат на першому поверсі і дві — на другому. А відкриття музейно-туристичного комплексу «Садиба Софії Русової», пам’ятника видатній просвітительці запланували на 2012 рік.

 

Чернігівська область.

На знімку: вихователі Прилуцького дитсадка імені С. Русової біля пам’ятного монумента на честь відомого педагога в Олешні.

Фото автора.