Таку інформацію оприлюднив голова первинної профспілкової організації шахти «Червоний Жовтень» (Єнакієве Донецької обл.) Юрій Тесля.
Вугільне підприємство перебуває в стадії ліквідації та входить до державного підприємства «Укршахтгідрозахист». На шахті продовжує працювати водовідливний комплекс, який відкачує підземні води. Працівники не отримали з початку року ані копійки.
«Уже два місяці нас годують порожніми обіцянками, щоразу вигадують нову причину перенесення виплати грошей, — заявив профспілковий лідер. — Люди обурені, скільки можна випробовувати терпіння?» Юрій Тесля нагадав, що аналогічна ситуація склалася влітку минулого року: чотиримісячну заборгованість у зарплаті Міністерство вугільної промисловості погасило лише після того, як робітники пригрозили зупинити водовідливну установку.
До яких дій вдатися цього разу, колектив ще не вирішив. Зупинка шахти «Червоний Жовтень» може обернутися екологічною катастрофою для міста. У зоні підтоплення опиняються і діючі вугільні підприємства, і житлові будинки. Проблема із виплатою зарплати — не єдина на цій шахті. Фінансування не вистачає й на інші потреби. Через борги підприємству припинили подачу води, тож гірники використовують шахтну воду, яка не проходить необхідне очищення.
Довідка
Місячний фонд оплати праці на шахті «Червоний Жовтень» становить 550 тисяч гривень.
«На нас дивляться, як на захребетників, зарплату виплачують, наче подачку, — каже голова профспілкової організації. — Адже фінансування повністю бюджетне. Вугілля гідрозахисним шахтам видобувати заборонили, відповідно, власних коштів у підприємства немає». Після минулорічного наказу міністерства на шахті скоротили працівників. А тим, хто залишився, поставили умову: протягом 2011 року взяти відпустку за власний рахунок щонайменше на 11 днів. Гірники кажуть, що заробляти частину коштів могли би і самі, якби таким шахтам дозволили видобуток вугілля на низьких глибинах у межах шахтного поля. За розрахунками фахівців, цього вистачило б, щоб забезпечувати побутовим паливом працівників, оплачувати комунальні витрати підприємства і навіть створити нові робочі місця.