Днями в Яремче відбулося українсько-польське робоче засідання щодо створення Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Республіки Польща у Карпатах та з відновлення астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван у межах «Дорожньої карти українсько-польських відносин на 2011—2012 роки».
Унікальна ідея щодо першого з проектів народилася ще у травні 2007 року. Саме тоді Івано-Франківська обласна рада спільно з Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Варшавським університетом вийшли з ініціативою створити Міжнародний центр зустрічей у самому серці Карпат — у селищі Микуличин. Польська сторона навіть встановила нагороду президента для переможця архітектурного конкурсу. Молоді архітектори двох країн змагалися під гаслом «Молодь для молоді» і серед близько 20 проектів Центру одноголосним рішенням журі переможцем визнали роботу випускника Варшавської політехніки Павла Новіцького. В червні у Бельведерському палаці він отримав президентську нагороду за вражаючу концепцію двоповерхового функціонального конгрес-холу на 220 місць, у якій дивовижно поєднав сучасність і традиції. Запропоноване настільки вписується в місцевий мальовничий ландшафт, що, здається, нічого іншого тут і не можна побудувати.
«Молоді люди, які зустрічатимуться тут, в Карпатах, будуть сміливо будувати спільні добрі стосунки. Маю переконання, що побудова нового Молодіжного центру зустрічей нашої й вашої молоді розпочнеться якомога швидше. Тим паче, що це відбувається під патронатом наших президентів», — заявив у інтерв’ю «Голосу України» директор Східного Департаменту Міністерства закордонних справ Республіки Польща Артур Міхальський. А представник канцелярії президента РП Анна Гурська додала: «Початкова підготовча стадія проекту відбувалася протягом двох останніх років, коли ця ідея дозрівала з одного та другого боку. Зараз ми маємо надію приступити до етапу її реалізації. Над цим дуже плідно працює не лише Прикарпатський національний університет із його проректором з міжнародного співробітництва паном Ігорем Цепендою, наш Варшавський університет, а й представники місцевої влади». «Враження від проведеної зустрічі однозначно позитивні, — заявив «Голосу України» заступник голови Івано-Франківської ОДА Роман Іваницький. — Визначено конкретні строки складення проектно-кошторисної документації, щоб ще в цьому році можна було подавати на європейські гранти. Адже для таких великих проектів потрібні великі кошти».
Організатори мають за мету створити Фонд на зразок польсько-німецьких і німецько-французьких фондів, які свого часу відкрили схожі Центри на території своїх країн. Орієнтовна вартість проекту 4 млн. євро.
Другий проект, що обговорювали під час зустрічі у Яремче — відновлення астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван. Уперше до окуляру телескопу цієї унікальної споруди астрономи припали ще... 1938 року. Це була обсерваторія Варшавського університету. Під час Другої світової війни й у післявоєнний час вона зазнала серйозної руйнації. Тож станом на сьогодні від неї залишились тільки кам’яні мури, які, коли гору вкриває сніг, нагадують величезного білого слона.
Кілька років тому Івано-Франківська ОДА та обласна рада виділили кошти на опрацювання проекту можливого відновлення будівлі обсерваторії. У свою чергу два університети, на підставі оцінок науковців-астрономів, заявили, що створення такого навчально-наукового центру для студентів обох країн є не лише цілком можливим, а й украй необхідним. При цьому наукову складову проекту зголосилися забезпечити польські астрономи (Варшавський університет має діючу обсерваторію в Чилі) та науковці Прикарпатського національного університету. Зокрема, професор Іван Климишин, який є автором відомого підручника «Астрономія», що витримав десятки перевидань у часи колишнього СРСР та незалежної України. Також планується, що у приміщенні обсерваторії буде розташовано науковий центр із дослідження рослинності Карпатського національного парку та археологічну експедицію.
Професор факультету архітектури Варшавської політехніки Малгожата Розбіцька особисто влітку «штурмувала» Піп Іван 
(2 028 м) і побачене її не розчарувало, а навпаки, надихнуло на захоплюючу роботу над проектом відновлення цієї будівлі. Головне, на чому наполягала архітектор, — збереження головної функції цього об’єкта, а також його характеру. Українська сторона запевнила: «П’ятизірковий готель будувати не будемо!» І доповіла: за рішенням Верховинської районної ради від 28 грудня минулого року будинок колишньої обсерваторії на горі Піп Іван  передано на баланс Прикарпатського національного університету без права продажу й оренди.
Отже, під час зустрічі і по цьому проекту були досягнуті домовленості — до листопада завершити підготовку грантової пропозиції.