Про це заявив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, коментуючи вчорашнє голосування у парламенті. Нагадаємо, в п’ятницю парламент прийняв за основу проект закону, який дає Президентові право призначати перших заступників і заступників міністрів.
За його словами, згідно з першим читанням законопроектів про внесення змін до закону про Кабінет Міністрів та про центральні органи виконавчої влади, адміністрація Президента з консультативно-дорадчого органу перетвориться на вищий орган виконавчої влади. А уряд, відповідно, з вищого виконавчого — фактично в дорадчо-консультативний.
За словами Микола Томенка, як повідомляє його прес-служба, це означає, що «фактично в Україні створюється сильна президентська республіка». Водночас він назвав парадоксальним, що таку так звану американську модель створюють люди, які завжди позиціонували себе як «антиамериканісти». Він зазначив, що, коли дійсно вибудовується така американська модель, то було б логічно за таких умов внести зміни до Конституції та ліквідувати інститут Прем’єр-міністра, а Президент відповідно буде не лише главою держави, а й главою виконавчої влади.
Окрім того, за словами 
М. Томенка, очевидно, що ці закони лобіюються не урядовцями, а адміністрацією Президента, яка бореться за свої повноваження і свій статус. Він наголосив: якщо й далі справа йтиме таким чином, то знову стане актуальним старий жарт, який існував у часи Кучми —Президента, Табачника — глави АП, про те, що Леонід Кучма працює президентом в адміністрації Президента Дмитра Табачника, але вже з новими прізвищами.
Крім того, Микола Томенко повідомив, що він зареєстрував у парламенті проект закону про внесення змін до статті 11 Закону України «Про загальну середню освіту» (щодо реорганізації загальноосвітніх навчальних закладів), який, за його словами, розшифровує поняття «за згодою територіальної громади». Документом пропонується визначити, що реорганізація або ліквідація загальноосвітніх навчальних закладів, заснованих на комунальній формі власності, допускається лише за згодою територіальної громади (загальних зборів) села, селища, міста або на підставі результатів місцевого референдуму. М. Томенко висловив сподівання, що цей законопроект допоможе вийти з тієї ситуації, яка склалася із масовим закриттям шкіл.
Говорячи про скорочення кількості та об’єднання вищих навчальних закладів, заступник глави парламенту зазначив, що дійсно існує проблема того, що, наприклад, металургійні виші готують юристів та економістів, авіаційні — філологів тощо, водночас, за його словами, «це не має жодного відношення до штучного об’єднання технологічних вишів з університетами, яке нам поки що спільними зусиллями вдалося зупинити».