Встановити справедливість у призначенні пенсій колишнім металургам просить у колективному зверненні рада ветеранів війни і праці металургійного комбінату «Азовсталь». Про це йдеться в листі до редакції, підписаному головою ради Світланою Рибалко.
«Нас, ветеранів, покарали тричі. Перше — ми відкладали гроші на додаток до пенсії не до приватних компаній та фондів, а до державного банку. Долю цих вкладів ви знаєте.
Друге — у 80-х роках минулого століття почався спад виробництва, підприємства стали працювати не на повну потужність, а нас, металургів, звільняли чи відправляли у відпустки за свій рахунок. Наші зарплати нівелювалися. В результаті їх коефіцієнт став низьким. Тож висококваліфіковані фахівці, інженери, оператори та верстатники при стажі 30 років пенсію отримують із доплатою до прожиткового мінімуму. Тоді як пенсії сучасних некваліфікованих робітників — вищі за наші. Від цього потерпаємо не лише матеріально, а й морально. Чимало разів із цією проблемою ми зверталися до президентів та прем’єр-міністрів, але чиновники відповідали виписками із законів, які ми знаємо напам’ять.
Третє — багато хто із нас зрадів надбавкам «дітям війни». Але... ходимо по судах. Одному виплачують 4000 гривень, іншим — від 500 до 1400 гривень, декому — взагалі нічого. До цієї справи долучилися юристи, навіть некомпетентні — проте плату беруть. А пенсійні фонди без рішення суду так і не додають ці злощасні 30 відсотків.
Ознайомившись із текстом нової пенсійної реформи, зрозуміли, що нас вона не стосується. Живемо зараз із простягнутою рукою: субсидії, доплати, матеріальна допомога... А так хочеться мати заслужену пенсію. Сподіваємося, що нова реформа відбиватиме інтереси всіх пенсіонерів, а не окремих груп», — йдеться у зверненні.
У раді ветеранів навели приклад: учасник війни Андрій Костянтинович Латута, який 25 років пропрацював машиністом розливального крана мартенівського цеху, має пенсію у сумі близько 1,5 тисячі гривень. Тоді як його молодші колеги, котрі пішли на відпочинок пізніше, отримують понад 4 тисячі гривень.
Ліна КУЩ, Леонід ВАСИЛЕНКО.
Донецька область.
   ДУМКА
Валентина НАРИШКІНА, заступник голови ради ветеранів війни і праці металургійного комбінату «Азовсталь»:
«Система розрахунку пенсій недосконала. Людина не може зорієнтуватися, на що їй сподіватися у старості. Існуючі розрахунки завуальовані коефіцієнтами та «осучасненням» зарплати. Як можна знати, наскільки «осучаснять» твою зарплату через 20—25 років? Це абсурд, коли розмір пенсії залежить від року виходу на заслужений відпочинок».