Футбол. Позавчора в Будинку футболу відбулася ІV звітно-виборна конференція Асоціації аматорського футболу України.
Зі звітом про підсумки роботи організації за останні чотири роки виступив її президент — у минулому народний депутат України кількох скликань Федір Шпиг. Одним із головних досягнень ААФУ, яка була створена рівно 13 років тому, Федір Іванович вважає те, що спільними зусиллями вдалося не лише зберегти всеукраїнський клуб «Шкіряний м’яч», а й зробити серйозні кроки з його розвитку: «Найголовніша наша перемога в тому, що ми зуміли навколо цієї ідеї об’єднати не лише батьків і дітей, а й усю футбольну громадськість. Тому нині ми пишаємось тим, що наші вихованці виступають не лише у провідних вітчизняних командах, а й у збірних країни».
Тут варто назвати Дмитра Льопу та Павла Пашаєва («Дніпро»), Ярослава Мартинюка та Олега Голодюка («Карпати»), Дмитра Назаренка («Сталь», Алчевськ), Руслана Фоміна («Зоря»), Володимира Коробку та Антона Шиндера («Таврія»)... Тепер турнір набув чималої популярності, свідченням чому є хоча б той факт, що участь у ньому беруть понад 50 тисяч команд, а це близько 600 тисяч (!) дітей.
Одним з пріоритетних завдань ААФУ Федір Шпиг вбачає збільшення кількості команд-учасниць чемпіонату України серед аматорів, підвищення рівня організації та престижу змагань. «Як на мене, потрібен новий підхід до вирішення цієї проблеми. Адже вважаю, що тут головну роль не завжди відіграють фінанси. Нам не надає честі, коли у першості країни серед аматорських команд 2010 року взяло участь лише 14 команд з 12 регіонів України», — зазначив пан Шпиг, який наприкінці своєї доповіді звернувся до журналістів з проханням разом писати історію українського аматорського футболу. І повідомив про започаткування конкурсу серед працівників ЗМІ «Світ аматорського футболу».
У роботі конференції взяв участь і президент Федерації футболу України Григорій Суркіс. Він сказав, що високий рівень розвитку аматорського та масового футболу в Україні визнано європейськими футбольними структурами. Нагадаємо, що УЄФА присвоїла Україні вже шість зірок Хартії масового футболу. Разом із нашою країною до цього кола входять лише Англія, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Шотландія та Фінляндія. Кожна з цих держав відповідає трьом основним критеріям оцінки стану в масовому футболі: інвестування в інфраструктуру, запровадження освітніх програм, ініціативи з розвитку виду за участю урядових установ. Невипадково, що саме перший віце-президент ААФУ Олександр Каденко був визнаний УЄФА у 2010-му людиною року в масовому футболі.
Делегати Конференції визнали роботу ААФУ за звітний період задовільною. Потім вони (54 особи) на безальтернативній основі одноголосно подовжили на наступні чотири роки повноваження Федора Шпига на посаді президента ААФУ. Першим віце-президентом залишився Олександр Каденко, віце-президентами обрані Василь Антонюк (Київ), Іван Гайворонський (Донецьк), Анатолій Дяченко (Полтава) і Тарас Клим (Івано-Франківськ).