Мільярд гривень уже витратили на підготовку до весняно-польових робіт на Вінниччині. За інформацією фахівців обласного управління агропромислового розвитку, левову частку коштів сплатили за пально-мастильні матеріали та міндобрива. «Горючки» в більшості господарств мають у достатній кількості, а міндобрив припасли навіть більш ніж торік.
Традиційно площі зернових засіватимуть власним насінням. Незважаючи на збільшення посівних площ, насіння пшениці та ячменю вистачить ще й для реалізації в інші регіони. «Ми повідомили в Мінагрополітики про те, що маємо можливість допомогти насінням іншим областям, — каже начальник обласного управління агропромислового розвитку Анатолій Павліченко. — Звертайтеся, в кого є потреба». Проблемою для аграріїв краю залишається оновлення техніки. «У більшості господарств вона дуже застаріла, — наголошує Анатолій Павліченко. — Частину комбайнів і сівалок планують закупити нинішнього року. Для цього потрібні кредитні ресурси...».
До речі, аграрії сподіваються отримати у комерційних банках хоча б мільярд гривень. За підрахунками фахівців, тоді коштів вистачить на проведення комплексу весняно-польових робіт.
Вінницька область.