У місті візьмуться за мітли. Стартує проект «Зробимо Київ чистим». Головним прибиральником зголосилась бути Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Молоді регіони». Допомагатиме — Київська міська державна адміністрація. Щоправда, чистити столичні вулиці будуть не тільки від сміття, а й від незаконно встановлених МАФів (малих архітектурних форм) біля станцій метрополітену. Відтепер для боротьби з ними діятиме громадська система контролю. Як результат — незаконні торгівельні ятки в радіусі 20 метрів від станцій метро демонтують. І тим самим, переконують ініціатори проекту, гарантуватиметься безпечний рух до станцій підземки.
Між тим, МАФи і ще менші «архітектурні» форми стихійної торгівлі — справжній головний біль для киян. Підземні переходи, входи та виходи до станцій метрополітену через них перетворюються на суцільний «шанхайський ринок», де місця для проходу громадян майже не залишається. Адже з одного боку стоять офіційно встановлені контейнери, а з другого — на саморобних лотках, а часом і просто з підлоги продають товари «дуже широкого вжитку»: від одягу до сирого м’яса.
Підтримують проект зі знесення МАФів багато киян. Серед них — Віктор Іванович. Каже, в ідеалі було б чудово, якби станції та переходи очистили від усіх торгових точок. Та, розуміючи, що це неможливо і фінансово невигідно, радіє задумам знести хоча б неофіційні ятки.
— Перехід, що веде до вестибюлю станції «Либідська», в години пік перетворюється на мурашник. По обидва боки стоять торговці із «ексклюзивами». А якщо ще хоч кілька осіб біля них зупиняться, то взагалі мало не пробка утворюється.
Отож у рамках проекту власники усіх торгівельних точок, розташованих у радіусі 20 метрів від станцій метро, уже найближчим часом отримають приписи з вимогою «переїхати».
— Наступного тижня на сайтах громадських організацій та управлінь КМДА ми оприлюднимо список МАФів, які, за нашими даними, встановлено протизаконно. Після цього я направлю депутатські запити з вимогою перевірити ці дані. Якщо інформація підтвердиться і неправомірність встановлення буде доведено, ми їх демонтуємо, — каже голова ВМГО «Молоді регіони» Андрій Пінчук. Хоч і усвідомлює, що ці дії викличуть обурення передусім тих, хто фінансово зацікавлений в існуванні таких МАФів.