Україні може бути винесено попередження за невиконання Конвенції Еспо щодо впливу на навколишнє природне середовище у транскордонному співробітництві. Про це заявив учора на брифінгу народний депутат України Павло Унгурян. 
За його словами, виконання нашою державою положень цієї конвенції було розглянуто в листопаді 2010 року в Швейцарії. І, на думку румунської сторони, наша держава не виконує своїх зобов’язань стосовно охорони навколишнього природного середовища під час експлуатації та робіт на каналі Дунай—Чорне море. І одним із найвірогідніших сценаріїв, вважає депутат, може стати оголошення у червні нинішнього року попередження Україні щодо недотримання норм Конвенції Еспо і, як наслідок, закриття будь-яких робіт на українській частині гирла Дунаю. «Це серйозна катастрофа, яка може спіткати як українське Придунав’я, так і національні інтереси в цій площині», — сказав П. Унгурян.
Парламентарій направив листа до Президента України з проханням відреагувати на ситуацію, створити міжвідомчу групу або комісію із залученням народних депутатів, представників міністерств закордонних справ, екології, юстиції, інфраструктури для вироблення єдиної потужної позиції України в цьому питанні та недопущення занедбання національних інтересів.
 Довідково
Конвенція Еспо — це Конвенція Європейської економічної комісії ООН про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті, яка була прийнята 25 лютого 1991 року в м. Еспо (Фінляндія) і набула чинності 10 вересня 1997 року. Конвенцію підписали 42 країни. Україна ратифікувала її 19 березня 1999 року. Документ став першою міжнародною угодою, яка закріпила право громадськості на доступ до інформації про заплановані види діяльності, які можуть спричиняти шкідливий транскордонний вплив і прийняття пов’язаних із цим рішень.