Голова Антимонопольного комітету України Василь Цушко надіслав відповідь на депутатське звернення Олега Ляшка, в якому народний депутат просив АМК провести перевірку фактів незаконних дій працівників комунальних служб у Луганській області, які проводять відключення теплопостачання в будинках міста та не узаконюють відмови від використання централізованого теплопостачання тим громадянам, які за власний кошт встановили у квартирах системи автономного опалення.
Нагадаємо: до народного депутата Ляшка звернулися жителі Луганська з протестом проти дій місцевих комунальників, які, зловживаючи своїм монопольним становищем на ринку надання комунальних послуг, відключають теплопостачання для всіх мешканців будинків у місті — не залежно від того, сплачують вони за комунальні послуги чи ні, тим самим примушуючи мерзнути і боржників, і справних платників.
Окрім того, враховуючи високу вартість комунальних послуг і нездатність луганських комунальників забезпечити тепло в оселях, частина громадян була вимушена самостійно забезпечувати себе теплом, встановивши у своїх квартирах автономне опалення. Однак проблема полягає в тому, що місцеві органи влади не дають таким громадянам можливості узаконити встановлення автономних систем опалення, внаслідок чого «Теплокомуненерго», незважаючи на те, що його послуг споживачі не отримують, продовжує нараховувати власникам таких квартир віртуальні борги. З цього приводу Олег Ляшко і звернувся до голови Антимонопольного комітету.
У своїй відповіді глава АМК Василь Цушко повідомив, що звернувся до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства з листом про необхідність вдосконалення порядку встановлення індивідуального (автономного опалення). Крім того, Управлінням у справах захисту прав споживачів в Луганській області міському комунальному підприємству «Теплокомуненерго» надіслані приписи щодо припинення нарахування плати за теплову енергію громадянам, які відключилися від централізованого опалення.
Тож у результаті втручання в ситуацію народного депутата України Олега Ляшка сотні сімей луганчан звільнилися від віртуальних боргів перед комунальниками.
За матеріалами прес-служби Олега Ляшка.