Голова Верховної Ради Володимир Литвин і Голова Палати депутатів Великого Герцогства Люксембург Лоран Мозар під час зустрічі (на знімку) в українському парламенті висловилися за інтенсифікацію міжпарламентського діалогу між двома країнами.

Голова Верховної Ради зазначив, що в Україні знають і поважають Люксембург як країну з давніми демократичними традиціями, яка має високі здобутки у сфері соціально-економічного розвитку та по праву вважається одним із фінансових центрів світового значення. За його словами, в нашій країні високо цінують авторитет Люксембургу як однієї з країн-засновниць Євросоюзу та активного прибічника євроінтеграції.

Керівник українського парламенту відзначив обопільну налаштованість на налагодження «плідних, постійних і ефективних парламентських взаємин», зокрема, на рівні парламентських комісій, комітетів та груп дружби. Він також зазначив, що для нас корисний досвід парламентаризму Великого Герцогства. На думку В. Литвина, розвиток двостороннього парламентського співробітництва має доповнюватися взаємодією парламентських делегацій двох країн у рамках міжнародних парламентських форумів. Такий діалог сприятиме активізації взаємин в усіх сферах, а також «втягуванню» України в європейські справи».

Водночас Л. Мозар зазначив, що його візит є першим візитом Голови Палати депутатів Люксембургу в Україну. Він високо охарактеризував рівень двосторонніх взаємин, висловившись за важливість поглиблення і розвитку співпраці на рівні парламентів. У Люксембурзі «цінують зусилля України щодо інтенсифікації співпраці з ЄС», заявив гість, наголосивши, що його країна підтримує наші євроінтеграційні прагнення. А В. Литвин підкреслив, що вони є головним пріоритетом зовнішньої політики України.

Сторони висловилися за подальший розвиток двостороннього торговельно-економічного співробітництва. Зокрема, йшлося про прискорення роботи над українсько-люксембурзькою Конвенцією про уникнення подвійного оподаткування та попередження ухилень стосовно податків на доходи і капітал. В. Литвин висловився за розширення договірно-правової бази двосторонніх відносин і зазначив, що Україна зацікавлена в укладанні двосторонніх міжурядових угод про взаємний захист таємної інформації та про морське судноплавство, а також Програми співробітництва у галузі культури та мистецтв.

В. Литвин і Л. Мозар наголосили на важливості розвитку взаємин у культурно-гуманітарній сфері. Зокрема, йшлося про інтенсифікацію співпраці на рівні навчальних закладів та обміну студентами.

Голова Палати депутатів запросив Голову Верховної Ради відвідати Люксембург. В. Литвин прийняв запрошення. Терміни візиту будуть погоджені.

 

* * *

Пізніше, в розмові з журналістами, Голова Верховної Ради заявив, що Україні потрібен прозорий, а головне — діючий закон про боротьбу з корупцією. Відповідаючи на запитання з приводу перспектив ухвалення цього документа, В. Литвин сказав: «Я однозначно стверджую, що він буде прийнятий». «Навіть якщо в когось не буде бажання за нього голосувати, то, зважаючи на суспільні настрої, голосуватимуть», — додав він.

Разом з тим, заявив керівник парламенту, «нам потрібна не чергова відмітка, що ми прийняли конче потрібний закон, а потрібен прозорий, а головне — діючий закон».

В. Литвин повідомив, що профільний комітет разом з фахівцями Головного юридичного управління апарату парламенту попрацювали над поправками до законопроекту, і вчора на ранковому засіданні депутати мали почати працювати над ним. «Ми будемо його розглядати постатейно, по розділах, кожну поправку, аби був відповідальним голос кожного депутата. Ми зробимо все, щоб не передавати іншим інституціям тлумачення закону і встановлення правил його реалізації», — підкреслив він.

За словами керівника парламенту, якщо депутати не дійдуть згоди щодо деяких статей цього законодавчого акта, законопроект винесуть на третє читання. «Але однозначно, ще раз наголошую, цей закон буде прийнято», — сказав Голова Верховної Ради.

Прес-служба Верховної Ради.