Учора заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко відвідав Літературно-меморіальний будинок-музей Тараса Шевченка. З нагоди дня народження Великого Кобзаря він презентував перевидання книги Михайла Чалого «Життя і твори Тараса Шевченка». Це одна з перших біографій Кобзаря, написана його товаришем, яку останній раз видавали 1882 року. Нині книга побачила світ завдяки допомозі Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» та секретаря постійної комісії Київради з питань освіти та науки Олексія Давиденка.
Говорячи про автора книжки, Микола Томенко сказав, що особлива значимість його роботи полягає в тому, що Михайло Чалий особисто знав поета. Він познайомився з Тарасом Шевченком у 1859 році і відтоді не раз з ним зустрічався та листувався. М. Чалий допомагав митцю за життя, а згодом брав активну участь у його перепохованні в Україні.
Заступник голови парламенту відзначив, що книга особливо цікава тим, що в ній оцінку життя і творчості Т. Шевченка дає його сучасник і товариш, хоча вона і не передає повною мірою всі етапи діяльності поета, зокрема, період Кирило-Мефодіївського товариства. Водночас серед видань ХІХ століття, очевидно, це одна з найкращих біографій Кобзаря, яку потім брали за основу інші. Жоден новий життєпис Кобзаря у ХІХ—ХХІ століттях не виходив без використання дослідження М. Чалого.
Іншою особливою цінністю, на переконання М. Томенка, є те, що автор не завжди подає усталено пафосні оцінки, натомість знаходить пояснення, чому дехто з відомих сучасників Шевченка (зазвичай із заздрощів) в старшому віці змінював своє ставлення до творчості Шевченка на більш критичне.
Підсумовуючи, Микола Томенко сказав: «Найважливіше в оцінці нашої історичної, культурної спадщини виходити з двох позицій: перша — ставити в основу нашої оцінки те, що зробив той чи інший діяч для країни, а не те, що він не встиг зробити». «По-друге, розрізняти його творчу спадщину і перипетії особистого життя, — продовжив парламентарій. — Якщо перефразувати загальновідому сентенцію, то мусимо діяти за правилом: творчість Шевченка належить Україні і є її неоціненним скарбом, а приватне життя — власність самого Шевченка».
Зліва направо: депутат Київради Олексій Давиденко, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, доктор філологічних наук, завідувач відділу шевченкознавства Інституту літератури ім. Тараса Шевченка НАНУ Валерія Смілянська.
Прес-служба заступника Голови Верховної Ради.