Перше пленарне засідання 27-ї сесії Рівненської обласної ради минулої п’ятниці, як ми уже повідомляли, розпочалося із запізненням на півтори години і проходило дуже складно.

А все тому, що активісти однієї з радикальних організацій, представники якої балотуються кандидатами до парламенту від Рівненщини, організували цькування депутатів-регіоналів, давши їм термін два тижні, аби скласти свої депутатські повноваження. А те, що до початку сесії до приміщення, де вона проходила, підтягнули контейнер для сміття, наштовхувало на думку, що вони ще й збираються покатати на ньому когось із депутатів. Ховаючи свої обличчя за балаклавами та пов’язками, що наштовхувало на певні роздуми, вони все-таки гуртом кинули у контейнер одного з депутатів з числа керівництва обласної ради. Діяли гуртом, оскільки боялись, як це личить справжнім чоловікам, помірятись з ним силою один на один, оскільки той має високі регалії у такому виді спорту, як боротьба.

По сесійній залі говорили, що останнім часом між головою Рівненської облради Михайлом Кирилловим та його першим заступником Олександром Данильчуком пробігла чорна кішка. Тож ситуація із катанням на контейнері виникла не просто так... Зрештою, цього дня довелося несолодко і голові Рівненської обласної ради Михайлу Кириллову, якому його колишні однопартійці з «Батьківщини» намагалися висловити недовіру.

Узагалі ситуація, яку створювали активісти в балаклавах, наштовхувала на думку, що демократію вони сприймають як вседозволеність, тоді як у демократичних країнах, до чого прагне Україна, не заохочують приниження людської гідності. Люди мислячі, які не ведуться на такі дешеві агітки, теж зробили для себе висновки: хто є хто, а відтак навряд чи проголосують на наступних виборах за радикалів, які, принизивши людську гідність одного, зможуть так вчинити і з будь-ким іншим. Хоча права захисту своєї честі і гідності у судовому порядку у нас в Україні ще ніхто не відміняв. Чи не тому молодики ховали свої обличчя, аби уникнути відповідальності за свої дії ?..

Тим часом мітингували і будівельники — вимагали, щоб з ними розрахувалися за виконані будівельні роботи, а представники громади села Курозвани Гощанського району — мами з малюками — вимагали, аби у їх селі нарешті відкрили дитсадок. Він уже рік не «заселяється» тільки тому, що держава заборгувала будівельникам 1,2 мільйона гривень.

Були у залі й онкохворі, люди, які потребують програмного гемодіалізу. Чекали, допоки депутати розглянуть питання, без перебільшення, їх життя: зміни до бюджету, щоб профінансувати закупівлю променевої трубки для комп’ютерного томографа Центру променевої терапії обласного онкодиспансеру; збільшити фінансування Центру гемодіалізу при Рівненській обласній клінічній лікарні, оскільки зросла кількість хворих та вартість медикаментів для його проведення.

Чекали у залі і представники громади Костополя, бо сесія мала розглянути питання надання з обласного бюджету фінансової допомоги для ліквідації наслідків смерчу, що пронісся над містом 22 вересня і позривав дахи, пошкодив господарські будівлі у близько сотні родин...

Але після кількох розглянутих питань робота сесії загальмувалася, оголосили коротку перерву. Однак після неї пленарне засідання не продовжилося. Тоді головуючий оголосив про те, що наступне пленарне засідання переноситься на вівторок, 30 вересня.

Тим часом Рівненська обласна рада розіслала електронною поштою повідомлення представникам ЗМІ про те, що пленарне засідання облради у вівторок не відбудеться. Мовляв, попередньо зателефонувавши депутатам, готовність взяти участь у сесії висловили лише 34 депутати із 77. Щоб приймати рішення, потрібно 41 голос ( більше, ніж половина загального складу ради, який складає 80 людей). Дехто з депутатів пояснив свою відсутність відрядженням, хворобою. Але приватно, так би мовити «не для преси», багато хто говорив про те, що не мають бажання працювати у таких нестерпних умовах, які були минулої п’ятниці у сесійній залі, де панував безлад і закони вулиці.

Тож онкохворим та хворим, які потребують програмного гемодіалізу, які щодня борються за своє життя, доведеться почекати, коли ж все-таки спроможуться розглянути їх питання депутати. Було б не зайвим згадати про цих знедолених людей і активістам-радикалам, які перешкоджали роботі сесії своєю передвиборною активністю. Адже Рівненщина живе не лише виборами, а й має чимало нагальних проблем, які потрібно вирішувати обласному депутатському корпусу та обласній владі. Оцінку ж депутатам дадуть мешканці області на виборах.

Рівне.