Комітет з питань правової політики рекомендував прийняти в другому читанні й у цілому проект закону про внесення змін до Закону «Про нотаріат».
Законопроектом пропонується вдосконалити механізм допуску громадян до нотаріальної діяльності, зокрема, шляхом чіткого визначення на законодавчому рівні процедур, пов’язаних з допуском до цієї діяльності, а також посилення вимог до рівня кваліфікації осіб, які мають намір займатися нотаріальною діяльністю.
Голова комітету Сергій Міщенко, доповідаючи законо-
проект, зокрема, наголосив, що в ньому пропонується змінити наявний порядок складання кваліфікаційного іспиту на право заняття нотаріальною діяльністю шляхом ліквідації кваліфікаційних комісій нотаріату при обласних управліннях юстиції. Їхні повноваження передбачається передати Вищій кваліфікаційній комісії нотаріату при Міністерстві юстиції України.
На думку народних депутатів, зараз постало питання створення галузевого архіву при Міністерстві юстиції України. Йшлося і про те, що закінчення реформи полягає не тільки в ліквідації державних контор, а й у створенні самоврядної організації, що буде готова прийняти всю відповідальність за допуск до професії, процедуру проходження стажування, дотримання законності під час здійснення нотаріальних дій.
А Комітет з питань правосуддя рекомендував взяти за основу законопроект про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України. Цим проектом пропонується внести зміни до частини другої статті 99 кодексу, якими встановлюється річний строк звернення до адміністративного суду, і доповнити цю статтю такою частиною: «Для звернення до адміністративного суду щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності суб’єктів владних повноважень із приводу обчислення, призначення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат по загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, виплат і пільг дітям війни, інших соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг установлюється трирічний строк».
За повідомленням Інформаційного управління Верховної Ради.