Альтернативи пенсійній реформі немає. Про це на прес-конференції заявив народний депутат від Партії регіонів Олександр Стоян.

За його словами, необхідність її проведення виникла не сьогодні, а на початку 90-х років. «Тоді я, як голова Федерації профспілок України, був членом урядової робочої групи, яка напрацьовувала перші варіанти пенсійної реформи», — розповів він. Так, народний обранець підкреслив, що вивчали досвід Аргентини, Чилі та інших країн. Там ця справа рухалась повільно. Різні уряди не хотіли цим займатися. Втім у 2003 році, за часів президентства Леоніда Кучми і прем’єрства Віктора Януковича, було прийнято закон про державне пенсійне соціальне страхування. І тільки коли ПР прийшла до влади, приступили до завершення пенсійної реформи.

Точка зору

О. Стоян: «Пенсійна реформа — це комплексний підхід, який дає можливість переглянути нинішні виплати, а громадянам, які вийдуть на заслужений відпочинок, бачити перспективу. Також треба зробити так, щоб діяли солідарна і накопичувальна системи та, безумовно, дати простір для третього рівня (страхові фонди за бажанням людей вкладають кошти в страхові кампанії і звідти беруть гроші на виплату пенсій).

Олександр Стоян запевнив, що ПР робитиме все, щоб не допустити погіршення соціального захисту пенсіонерів. Окрім того, парламентарій повідомив, що в нього є своя позиція щодо віку виходу на пенсію, яка дещо відрізняється від урядової і не співпадає з позицією профспілок України. Народний депутат Володимир Олійник (ПР) зазначив, що пенсійна реформа — це питання національної безпеки. «Якщо не робитимемо ніяких кроків, то подальші дотації з бюджету закінчаться додатковим навантаженням на економіку і підприємців», — підкреслив він.

Також народний обранець вважає, що солідарна система себе вичерпала, але вона не зайва. Втім треба переходити до накопичувальної. «В європейських країнах люди на пенсію не тільки можуть прожити, а й поїхати на відпочинок. А українець, вийшовши на заслужений відпочинок, шукає роботу», — сказав Володимир Олійник і додав, що треба рухатись до європейських стандартів.