Учора в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства відбулося засідання правління Асоціації міст України. У порядку денному, зокрема, стояли питання щодо національної стратегії децентралізації та розвитку місцевого самоврядування, стану виконання місцевих бюджетів у січні 2011 року, розмежування земель державної і комунальної власності, а також законопроект про муніципальну міліцію. Заявлені питання викликали неабиякий інтерес преси, щоправда, її участь у самому засіданні не передбачалася. Тож журналістам довелося чекати на поодинокі коментарі міських голів.
Як повідомив віце-президент АМУ з питань економічного розвитку міст, Чернівецький міський голова Микола Федорук, потрібно чітко визначити куди і в якому напрямі розвиватиметься місцеве самоврядування. Адже досі в цьому питанні були лише декларації, а практичних дій, на жаль, було мало. «А те, що розвиток держави залежатиме від того, яким буде самоврядування, ні в кого не викликає сумніву. Якщо ми хочемо мати гарний економічний і соціальний розвиток, то треба втілювати принцип субсидіарності, — вважає він. — Лише тоді буде результат і місцеве самоврядування матиме європейський рівень».
На думку віце-президента АМУ з питань життєзабезпечення та розвитку середніх міст, Бориспільського міського голови Анатолія Федорчука, від того, як швидко ми зрозуміємо, що самоврядуванню потрібно надати більше повноважень, залежатиме подальший демократичний розвиток країни та її економічне зростання. Власне, концепція розвитку має передбачати передачу на місця більших повноважень, у першу чергу фінансових. «Тобто формування бюджету має здійснюватися знизу вгору, як і належить. На жаль, цього поки що немає», — зауважив віце-президент.
Не виключенням став і цьогорічний державний бюджет.
Цифра
Якщо минулого року дефіцит ресурсів на делеговані повноваження становив 10 відсотків, то цього року вже 20 відсотків. Тобто близько 20 млрд. грн.
Така ситуація, вважають в АМУ, може спричинити критичні наслідки для соціально-економічної стабільності в українських містах. Тож ініціюють звернення до керівництва країни щодо необхідності перегляду державного бюджету за результатами першого кварталу поточного року. Крім того, АМУ просить Президента підтримати ініціативу органів місцевого самоврядування щодо формування протягом 2011—2012 років прозорого ринку землі.