Філателістичною виставкою «Тарас Шевченко в пам’яті поколінь» в обласному краєзнавчому музеї розпочалися Дні пам’яті Кобзаря на Тернопільщині. Виставка присвячена також 165-річчю перебування Тараса Шевченка в області, а саме у містах Вишнівці, Кременці та Почаєві, де він побував в археологічній експедиції. Серед організаторів виставки — обласна рада, обласна організація Асоціації філателістів України, Тернопільська дирекція «Укрпошти», обласний краєзнавчий музей та місцевий осередок наукового товариства імені Т. Шевченка. В її експозиції п’ять тематичних стендів відомих не лише на Тернопільщині філателістів: Олександра Караневича, Олега Поливка, Юрія Максим’яка, Юрія Ковалькова, Валерія Матвєєва, Богдана Хаварівського.
До речі, на виставці в Інтернеті Україна представлена чотирма експонатами, три з яких належать бережанцям Олександрові Караневичу (нині киянину) і Олегові Поливку, один — представнику Запоріжжя. Найдавніша марка, показана у Тернополі, «родом» з 1918 року, найновіша датована минулим роком.
Урочистості з нагоди вшанування Кобзаря пройдуть у ці дні в усіх населених пунктах області. Особливо готуються до них у селі Бурдяківці Борщівського району, де сто років тому встановили перший в області пам’ятник Кобзареві. Відкривають їх і тепер. Скажімо, заслужений майстер народної творчості Василь Казновецький з Млинівців Кременецького району відновив і поставив пам’ятник Тарасу Шевченку на свої пенсійні гроші. Пам’ятник замовив років 30 тому місцевий колгосп, який носив ім’я Шевченка, але з невідомих причин так і не встановив. Василь Миколайович хоче також відкрити неподалік сільський музей. Урочиста академія і покладання квітів до пам’ятника Кобзарю відбудуться дев’ятого березня у Тернополі, а десятого в усіх храмах краю — Богослужіння з нагоди 150-ї річниці від дня смерті поета.
Тернопільська область.
На знімку: голова обласної організації філателістів Валерій Матвєєв запрошує оглянути виставку.
Фото автора.