Як ми вже повідомляли, на 23 березня заплановано парламентські слухання на тему: «Земля в українській долі: ситуація у земельній сфері, законодавче забезпечення земельних відносин та практика його реалізації».

На думку ректора Одеського державного аграрного університету Сергія Корлюка, першим питанням, яке треба виносити на порядок денний — створення прозорого, чіткого Державного земельного кадастру; ревізія земель, що ми маємо на сьогодні.
— Друге питання, — наголошує Сергій Корлюк, — це, безумовно, створення реєстру прав власності. Можна багато казати, але у великої частини громадян, не знаю у якої точно, може й ніхто не знає, є вже земля у власності. Навіть 6 соток — це власність. Потрібне відповідне законодавство, реєстр прав власності, прозорий, в Інтернеті, так як це є в більшості країн. Ми, коли говоримо про землю, то насамперед — про володіння або оренду. Але за 20 років незалежності земля втрачає свою і ринкову вартість, і фізичні параметри якості, і родючість. Ви знаєте, що вміст гумусу зменшився практично в половину, ерозія руйнує грунти. Хто пролітав над Україною, бачив, якого кольору наша земля, вже не про чорноземи говоримо, ми говоримо про глинисті ґрунти.
Ще одне таке питання — недопущення монополій. Це коли йдеться про укрупнення сільгосппідприємств. У Сполучених Штатах законодавство стримує таку монополізацію, я вивчав це питання. Якщо ви розширюєте землеволодіння, то платите вдвічі, утричі більший податок на землю. Тому що можемо прокинутися в один момент, коли у 20—50 людей буде вся земля України, такий варіант можливий, деякі країни так і живуть століттями — Бразилія, Мексика і таке інше.
І при реформі треба враховувати, безумовно, уроки наших сусідів. Як от приклад Румунії, де земля скуплена, тому що законодавство було так виписано, що іноземці скупили землі. У Болгарії цей процес також інтенсивно пройшов. Болгарською землею не болгари вже володіють. Тому важливо встановити прозорі правила гри, законодавство безумовно повинно бути прозоре, зрозуміле. Я рекомендував би, якщо це можливо, щоб обговорення болючих земельних питань провести по всіх регіонах, в областях, залучивши якомога більше землекористувачів і, безумовно, вищі навчальні заклади.
За словами Сергія Корлюка, Міністерство аграрної політики та продовольства доручило всім вищим навчальним закладам провести опитування і власників, й інвесторів щодо реформування ринку землі. Тож нині активно йде опитування великого масиву землекористувачів, і ця інформація буде використана потім в розробленні законодавства.
— А ще тут, — зазначає ректор аграрного університету, — важлива просвітницька діяльність — у країні декілька аграрних закладів мають землевпорядні факультети. Думаю, фахівці землевпорядної справи, академіки, які безумовно знають законодавство і зарубіжне, і українське, мабуть, сходяться на тому, що треба все-таки новий Земельний кодекс формувати. І щоб там містилося не 40 законодавчих актів, в яких ми потім плутатимемось і які один одному суперечитимуть. А щоб вийшов один повноцінний Земельний кодекс, в якому буде все виписано.
Записала Галина КВІТКА.