Під час робочої поїздки до Луганська Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, спілкуючись із журналістами, розділив із ними занепокоєння з приводу постійної відсутності частини депутатів на пленарних засіданнях Ради і масового «кнопкодавства». Він зізнався: щодня отримує десятки листів такого змісту і на кожен намагається відповісти, пояснити людям ситуацію. На думку Володимира Литвина, те, що відбувається сьогодні в парламенті, можна змінити за однієї умови — якщо виборча система буде побудована за мажоритарним принципом. Сьогодні дуже важливо не допустити дискредитації парламентаризму, інакше «не буде демократії і свободи».
За його словами, він негативно ставиться до пропозиції голови Комітету з питань Регламенту, депутатської етики і забезпечення діяльності Верховної Ради про внесення змін до Регламенту Ради і виключення з нього норми про особисте голосування народного депутата. Латанням дірок, вважає Володимир Литвин, не можна відмінити конституційну норму, бо Конституція країни має найвищий статус, а її норми — пряму дію. Зокрема, ст. 84 Конституції України передбачає особисте голосування, однак частина депутатів цю вимогу нехтує. Отже, перед Головою Верховної Ради стоїть завдання «приводити депутатів до сесійної зали, а не пристосовуватись до тих, хто не ходить до парламенту». Водночас В. Литвин зауважив, що надмірна критика з його боку на адресу депутатів може заблокувати роботу парламенту. «Мій обов’язок — забезпечити депутатів роботою. Якщо гриматиму на них, роботи взагалі не буде». Щодо примусового фінансового покарання «прогульників» Володимир Литвин зауважив, що робить це «до першого звернення до суду». І вже є така заява про невиплату зарплати від заступника одного з парламентських комітетів.
Голова Верховної Ради ще раз наголосив на тому, що у виборців повинен бути механізм відкликання депутата, який не виконує своїх обов’язків, а також звітування народних обранців перед людьми. До речі, на Луганщині склалася парадоксальна ситуація. За словами В. Литвина, тут найбільше підтримують тих депутатів, які менше за всіх бувають у парламенті.
 
Луганськ.
На знімку: під час святкування 90-річчя Луганського національного університету (ЛНУ) імені Т.Г. Шевченка.