Унаслідок великої комунальної аварії на три дні залишилися без світла та тепла мешканці 16-тисячної Новогродівки (Донецька область). Спочатку вийшла з ладу єдина в місті котельня, яка працює на вугіллі. Мешканці масово почали вмикати електрообігрівачі. Кабельні мережі не витримали напруги. Результат — у квартирах зникли і світло, і тепло.
Оскільки газу в місті немає, то воду для чаю деякі мешканці гріли на багатті на вулиці. У двох міських школах із вівторка учні не ходять на заняття. Офіційна причина — карантин через грип. Утім, удома школярам не було тепліше. Адже від аварії постраждали півсотні багатоквартирних будинків.
Ситуація із замерзанням стала «гарячою», коли в середу городяни прийшли під стіни міськвиконкому. Приєдналися і місцеві політики, які активно критикували владу за бездіяльність. «Люди приходять додому з роботи, але змушені знову йти на вулицю, щоб погрітися біля вогнища, — обурювалася лідер місцевої «Батьківщини» Світлана Шаповалова. — У двох школах, дитячому садочку, поліклініці температура не піднімається вище шести градусів. На всі запити в міськвиконкомі одна відповідь — немає грошей. Але за останні три роки за рахунок роботи шахт Новогродівка перевиконала бюджет на 20 мільйонів гривень!»
«У нас просто була рядова аварійна ситуація на електричних мережах, — так прокоментувала подію заступник міського голови Новогродівки Тетяна Савченко. — Зараз її наслідки практично усунено, опалення на двох будинках відновлюємо. Ведуться роботи з усунення поривів на теплотрасі. Заклади соціальної сфери підключені, дитсадки — на автономному опаленні, котельня працює, батареї гарячі. Все нормально, ситуація під контролем».
Співрозмовниця пояснила, що після аварії доводилося застосувати «віяльні» відключення різних трансформаторних підстанцій. На момент підготовки матеріалу до друку енергетики продовжували відновлювати мережу. Єдина в місті котельня перебуває на балансі державного підприємства «Селидіввугілля» і працює на вугіллі. Зношеність тепломереж, які також належать об’єднанню, — до 90 відсотків. Тому мешканці здебільшого розраховують на електрообігрівачі. «Восени 18 будинків принесли заяви і попросили відключити їх від системи центрального опалення. Автономне опалення вони в себе не облаштовують, усі на розетку «сідають». Тому мережі не витримують», — пояснила заступник міського голови.
Є проект переведення 30 будинків міста на електроопалення. Наприкінці року надійшов перший транш на реалізацію цього проекту — 2,7 мільйона гривень. Це дасть можливість замінити шість трансформаторів на більш потужні.