Наслідки адміністративного стримування споживчих цін проявлятимуться так само виразно, як у січні—лютому. Головним драйвером зростання інфляції стануть тарифи на житлово-комунальні та транспортні послуги. Продовольчий ринок уникне ажіотажного попиту завдяки поставкам по імпорту та товарним інтервенціям.

 Бензин (високооктановий)подорожчання літра А-95 на 30 копійок (тут і надалі йдеться про середні роздрібні ціни), літра дизпального — на 15 копійок.

Я не виключаю, що на динаміку роздрібних цін на нафтопродукти певний стримуючий вплив справлять рішення антимонопольних органів, ініційовані ще в лютому, однак це не змінить загального підвищувального тренду, зумовленого невідповідністю вартості нафтопродуктів реальному масштабу витрат на їхнє виробництво та доставку до кінцевого споживача. Уряд утримається від запровадження ввізного мита на нафтопродукти через загрозу зростання роздрібних цін.

Борошно: зростання вартості кілограма пшеничного борошна 1-го ґатунку на 1 гривню, житнього — на 0,8 гривні.

Істотне подорожчання цукру, гречки, олії упродовж кількох останніх місяців уже підвищило інфляційні очікування, яких достатньо для посилених закупівель борошна завчасу до Великодня, попит гальмуватиме низька купівельна спроможність споживачів. Проте суттєве подорожчання борошна першого сорту в гурті та гальмування процесу декларування цінових змін створюють передумови для дефіциту борошна та його подорожчання у роздробі. А недостатні запаси Аграрного фонду, які не покривають 15—20 відсотків внутрішнього споживання, не дають змоги погасити зростання попиту інтервенціями.

Хліб: подорожчання буханця (0,5 кг) пшеничного на 20 копійок, житнього — на 15 копійок.

Рівні рентабельності виробництва борошна й жорсткі обмеження торговельних надбавок на соціальні сорти хліба — з арсеналу контрольно-адміністративних заходів, але пропозиція столичної влади відкрити мережу магазинів для реалізації продтоварів за цінами виробників — це ринковий підхід у боротьбі з інфляцією. Конкуренція між такими магазинами і преференції місцевої влади такого роду торгівлі можуть зняти з неї звинувачення у декларативній боротьбі з високими цінами.

Крупиподешевшання на 2—3 відсотки.

Я виходжу з того, що на ринок повернуться крупи за більш помірними цінами, ніж у лютому, але дещо вищими за урядові розрахунки, які вочевидь були занижені. 

Овочі, фрукти: подорожчання борщового набору — на 10 відсотків, вітамінної продукції — на 10 відсотків.

Підвищувальний тренд на овочі та фрукти стимулюватимуть недобір продукції на ринку через втрати врожаю під час зберігання і транспортування продукції до кінцевого споживача, а також активний попит, спричинений потребою зміцнювати організм для запобігання респіраторних захворювань. У Мінагропроді усвідомлюють, що цей тренд зберігатиметься, доки вітчизняна логістика не зазнає якісних перемін або у великих містах не запрацюють ринки з гуртової торгівлі.

Молоко, молокопродуктиподорожчання на 5—7 відсотків.

Результат зумовить зростання закупівельних цін на молоко. На мій погляд, попит на товари молочної групи поволі зростатиме, починаючи з кінця першого кварталу, але його динаміка залежатиме ще й від того, як успішно запрацює новий механізм дотування виробників молока в приватному секторі.

М’ясо: подешевшання кілограма свинини на 20—30 копійок, яловичини — на 30—40 копійок, курятини — на 10—15 копійок.

Я вважаю, що ціни на м’ясо притисне пропозиція, яка в період Великого посту переважатиме попит.

Цукорподорожчання кілограма піску на 2—3 гривні.

Після завезення цукру-сирцю за квотою СОТ про можливий товарний дефіцит на ринку говорити не доводиться. Тим паче, що Антимонопольний комітет уже попередив майже всі агропромислові групи й цукрозаводи про штрафні санкції за зловживання у ціноутворенні. Це дасть ефект, але тимчасовий і швидкоплинний.

Алкогольні вироби: подорожчання пляшки горілки на 0,7 гривні, пляшки коньяку — на 3—5 гривень, вина десертного — на 3 гривні, марочного — на 5 гривень.

Я виходжу з того, що подорожчає імпорт коньяку, а виробники лікеро-горілчаної галузі завершать переоцінку своєї продукції з огляду на нові ставки акцизних зборів на спирт та алкогольні вироби наприкінці першого кварталу.

Лікиподорожчання на 5 відсотків.

Хвиля респіраторних захворювань спаде, але в березні ще матимемо висхідний ціновий тренд через домінування на ринку імпортних препаратів.

Транспортні послуги: зростання тарифів на комунальному транспорті на 8—10 відсотків, на залізничному — на 5 відсотків.

Вартість транспортних послуг зростатиме не лише під тиском цін на пальне, а й спекулятивних чинників, розбурханих відновленням загального попиту.

Житлово-комунальні послуги подорожчання на 15—20 відсотків.

Вартість природного газу для населення зросте не так стрімко, як намічали на переговорах із місією МВФ, однак електроенергія, послуги комунальних контор і квартплата зростатимуть у першому півріччі прискореними темпами.

Туристичні послугизростання на 5 відсотків.

Динаміка цін на туристичні послуги відповідатиме сезонним та інфляційним тенденціям. Цікавість до міжнародного відпочинку буде обмеженою.

Офіційний курс7,945 гривні за $.

Нацбанк братиме активну участь у курсоутворенні, що обіцяє цінові коливання валют упродовж місяця, але серйозної девальвації проти долара США гривня уникне.