Немає більш хвилюючої в морському житті хвилини, ніж коли до причалу підходить новеньке, із заводських стапелів, судно. Саме це почуття охопило всіх, коли до причалу державного підприємства «Морський торговельний порт «Южний» пришвартувався буксир-кантовщик посиленого криголамного типу «Євгеній Яковцев». Його названо на честь легендарного портовика Євгенія Яковцева, який стояв біля джерел народження порту «Южний».
До України він прибув з румунського порту Галац, на верфях якого голландська компанія «Дамьян Шипьярдс» побудувала для порту «Южний» цей суперсучасний корабель. Він став 22-м за рахунком у флотилії суден портофлоту. Вартість буксира-кантовщика 10 мільйонів євро. Термін окупності — 5 років.
Буксир «Євгеній Яковцев» підходив у компанії свого близнюка — однотипного судна «Геннадій Савельєв», котрий став на трудову вахту наприкінці минулого року. Нове судно використовує азимутальний принцип руху, що забезпечує високу маневреність і продуктивність роботи. Буксир обладнано сучасними радіонавігаційними приладами, двигунами потужністю 4,2 тисячі кінських сил, якими керують бортові комп’ютери. Крім того, судно має автоматизовану лебідку й спеціальне устаткування й може використовуватися як протипожежне судно.
Начальник порту «Южний» Олександр Лагоша (на знімку) приймає рапорт капітана судна про прибуття в Україну й готовність стати до роботи.
— У січні нинішнього року вантажообіг порту перевищив 2 мільйони тонн. Обсяги перевалки вантажів в акваторії Аджаликського лиману постійно зростають за рахунок активної господарської діяльності і самого порту, і приватних стивідорних компаній, — розповів начальник порту Олександр Лагоша. — Для того, щоб забезпечувати захід суден великої вантажопідйомності, необхідно збільшувати глибини підхідного каналу і біля причалів. Без сучасних буксирів сьогодні просто не обійтися.
У нас триває поступове нарощування вантажообігу, і найближчим часом Аджаликським лиманом він становитиме близько 4 мільйонів тонн на місяць.
В урочистій церемонії зустрічі буксира «Євгеній Яковцев» взяли участь вдова, дочка й онук людини, іменем якого названо судно. Моряки кажуть, що у кожного корабля своя щаслива хвиля. В «Євгенія Яковцева» таких щасливих хвиль у його майбутній робочій біографії буде багато.
Фото Олега ВЛАДИМИРСЬКОГО.